Hopp til innhold

Nytt sonesystem i Oslo og Akershus

Det nye sonesystemet vil gjøre det enklere for kollektivreisende, når 88 soner blir til 8.

I det nye takst- og sonesystemet, som gjelder fra 01.10 neste år, blir Fornebu, Kolsåsbanen og deler av Østre Bærum en del av oslosonen.

Fylkesordfører i Akershus, Nils Aage Jegstad

Nils Aage Jegstad.

Foto: Akershus Fylkeskommune

Antall kollektivsoner i Oslo og Akershus reduseres fra 88 til 8. Ingen skal betale mer 1490 kroner for et månedskort i vårt distrikt. I dag er maxprisen 1940 kroner. Det vil si at passasjerer med månedskort vil spare rundt 5500 kroner i året.

- At vi nå får færre soner betyr at det blir enklere for folk flest å skjønne tariffene, sier fylkesordfører i Akershus Nils Aage Jegstad.

Betaler max for tre soner

Og det er først og fremst innbyggerne i Akershus som vil tjene på dette.

- De som har de lange reisene kommer til å tjene mest. Også de som resier på tvers av en sone tjener jo enormt i forhold til dagens system, sier fylkesordføreren.

I dag betaler man max for ti soner når man har månedskort. Når det nye systemet innføres 01.10 neste år er det ingen som skal betale for mer enn tre soner.

Lønnsomt for pendlere

Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Også innbyggere i Oslo som pendler til for eksempel Fornebu vil tjene på de nye takstene.

- Mange tusen osloborgere får en billigere hverdag for det er mange som pendler. Fornebu kommer jo også Statoil etter hvert med sitt hovedbygg og flere tusen ansatte. Så mange tusen osloborgere vil få rundt 300 kroner i rabatt på månedskort med det nye systemet, sier samferdselsbyråd i Oslo, Jøran Kallmyr.

Fra 01.10.11 vil et månedskort i oslosonen betale 590 kroner for månedskort, i stedet for dagens pris på 930 kroner. Prisen på enkeltbilletter vil derimot øke med to kroner.