Hopp til innhold

Ønsker omkamp om Husebyskogen

Venstre vil ha omkamp om bygging av ny USA-ambassade på Huseby dersom det stemmer at amerikanerne har utsatt byggingen til 2020.

Forslag til den nye amerikanske ambassaden
Foto: Kilde: U.S. State Department

Ifølge Wikileaks-dokumenter gjengitt i Aftenposten ga det amerikanske utenriksdepartementet for to år siden beskjed til den amerikanske ambassaden i Oslo om at de ønsket å utsette bygging av en ny ambassade fra 2011 til 2020.

Ønsker omkamp

Dersom det stemmer at byggingen er utsatt i ti år ønsker Venstre omkamp om Husebyskogen.

– Fra Venstres side mener vi det er feil å bygge ned dette området, som bør forbli et grøntareal. Har vi mulighet for å gå videre med det vil vi selvfølgelig gjøre det, sier Ola Elvestuen, som er leder for Venstres bystyregruppe.

Mulig først i 2013

En eventuell omkamp om Husebyskogen vil først kunne skje i neste bystyreperiode. Ambassadens rammetillatelse for bygging løper nemlig ut i juni 2013.

Dersom amerikanerne ikke har startet bygging før tillatelsen løper ut er de nødt til å søke på nytt.

Så lenge byggetillatelsen gjelder har Oslos bystyre imidlertid ikke anledning til å omregulere Husebyskogen tilbake til friområde. Det kan de først gjøre etter at rammetillatelsen løper ut.

Skuffet folkeaksjon

Folkeaksjonen Flytt ambassaden er skuffet over Wikileaks-lekkasjen som viser at den nye amerikanske ambassaden på Hyseby kan ligge ti år fram i tid.

– Jeg syns det er trist for Oslo og Oslos befolkning, sier leder Mie Skau Vedeler i aksjonsgruppen.

– Uvissheten om at ambassaden i det hele tatt blir flyttet på grunn av budsjettkroner er også stor.

Tapte i Høyesterett

Kampen om flytting av den amerikanske ambassaden har pågått i mange år. Bystyret fattet reguleringsvedtaket om Husebyskogen i 2005. Men motstanderne av flytting saksøkte staten og Oslo kommune for å få kjent vedtaket ugyldig.

I fjor tapte Huseby-motstanderne saken i Høyesterett. Den amerikanske ambassadøren i Norge, Benson K. Whitney, sa da at han var fornøyd med avgjørelsen, og at han så fram til å få bygget ambassaden.