Hopp til innhold

Smuglere på sykehus

En rekke personer ble innlagt på sykehus i Oslo i fjor fordi de smuglet narkotika i kroppen. De fleste hadde svelget flere titalls småpakker kokain før de havnet på sykehus.

Innvendig smugling - montasje

Bildet viser et røntgenbilde av en person som har smuglet kokain innvendig, samt såkalte kokainkapsler.

Foto: Tollvesenet

– Her er vi altså på observasjonsposten vår. Her er det to enkeltrom som vi bruker til denne type pasienter. Da sitter det ofte politi på utsiden og passer på pasientene for de er jo i kriminell forvaring.

Overlege Dag Jacobsen på Akuttmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, viser oss hvor smuglere havner når de må legges inn med narkotika i kroppen.

Dag Jacobsen

Overlege Dag Jacobsen på Akuttmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

Foto: Jens Christian Sundby / Nrk

Må på sykehus

Det siste året har tollere på Gardermoen stadig oftere avslørt denne formen for narkotikasmugling. Iblant må de på sykehus for at stoffene skal komme trygt ut.

– Det er jo pasienter som kommer innbrakt av politi og tollvesen som har forsøkt å smugle narkotika i små pakninger i kroppen. 40 til 60 stykker er det vanligste og størrelsen er 2 til 4,5 cm.

I fjor ble rundt 10 personer innlagt på Oslo-sykehusene fordi de hadde svelget narkotika og prøvd å smugle dette til landet.

I nesten alle tilfellene er det snakk om kokain. Her finnes det ikke noen god motgift, og dette er det farligste stoffet å smugle i kroppen, sier Jacobsen.

– Går det hull på forpakningene så kan pasienten få hjertestans, og hjerteinnfarkt og i verste fall også koldbrann i tarmene på grunn av manglende blodtilførsel her.

Sjelden akutt syke

Det er skjelden at narkotikasmuglerne er akutt syke når de legges inn. I de aller fleste tilfellene er det bare å vente på at de små pakkene med narkotika kommer ut på en narturlig måte.

Video Smuglere på sykehus

Noen ganger må tarmene stimuleres for at stoffene skal komme fortere ut. Det har også hendt at inngrep er nødvendig:

– Da er det rett og slett forpakningene som tetter til i tarmen og så får man tarmslyng på godt norsk. Og så må den tarmslyngen forløses, så plukker man ut partiklene.

– Det kan også hende at vi må gå ned med et sånt gastroskop, som det heter, et sånt kikkertinstrument gjennom spiserøret og fiske opp forpakningene som ligger i magesekken, sier Jacobsen.

Pakket i kondomer og Gladpack

Første gang Ullevål fikk en pasient etter narkotikasmugling i kroppen var i 1987. Den gang var kokain pakket inn i kondomer som sprakk. Fenomenet var helt ukjent for sykehuset og pasienten døde, forteller overlegen.

– Fra å pakke kokainet inn i kondomer så kom det en periode hvor man pakket de inn i Gladpack og forseglet med bivoks. Da gikk det mindre hull enn med kondomer og de siste ti årene er det nærmest industrielt fremkalte små pølser for å si det sånn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

68 kokainkapsler i magen

Røntgenbilde av kroppen til en smugler med 68 kokainkapsler i magen. kokainkapsler.

Foto: Tollvesenet

– Toppen av isfjellet

Tallet på innleggelser ved Oslo-sykehusene etter narkotikasmugling i kroppen har vært stabilt de siste årene. Men sjefen for akuttmedisinsk avdeling tror det er store mørketall.

– Jeg tror nok det er, for å bruke en klisje, toppen av isfjellet. For det hender jo at vi får inn inntil syv pasienter som ligger på respirator på grunn av blodforgiftning eller andre tilstander, og så kommer det ut sånne smuglerpakker med kokain mens de altså behandles for en annen tilstand.

– Så det viser jo at dette problemet er mer omfattende enn man skulle tro, sier Jacobsen.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo