Hopp til innhold

Slipper fortsatt billig unna

Gårdeiere i Oslo som ikke fjerner farlig is og snø fra taket slipper fortsatt unna med 500 kroner i bot, selv om Oslo bystyret har skrudd opp prisen.

Istapper

Byrådsleder Stian Berger Røsland ber kommunaldepartementet få opp farten, slik at gårdeiere kan straffes med 5000 kroner i bot dersom de ikke fjerner farlig is og snø fra takene.

Foto: Erik Engen / NRK

Så langt i år er 21 gårdeiere i Oslo er bøtelagt for ikke å ha fjernet snø og is fra taket. Men fortsatt slipper de unna med 500 kroner i bot, til tross for at bystyret har vedtatt en ti-dobling.

Ifølge byrådslederen er årsaken statlig byråkrati på sitt aller verste.

– Dette er statlig byråkrati på sitt aller verste. Politidirektoratet har godkjent og stadfestet regelverket, men kommunaldepartementet klarer ikke å stadfeste botsatsen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Er det for dyrt med 5000 kroner i bot? Gjør gårdeiere i en god nok jobb med å fjerne is og snø? Skriv din kommentar nederst i artikkelen.

Bestemte ti-doblingen i november

Oslo bystyre vedtok å skjerpe inn gårdeiernes plikter i november. Det vil si at gårdeiere må fjerne farlig snø og is fra taket i løpet av en uke, selv om de har satt skilt om rasfare.

I tillegg bestemte bystyret å øke istappboten fra 500 til 5000 kroner. Men tidoblingen av bøtesatsen er ennå ikke gjennomført.

Les: – Liv kan gå tapt | Vil øke bøtene for rasfarlige tak | Gårdeier siktet etter takrasulykke | Ikke nok å henge opp takras-varsel

Problemet er at gårdeiers plikter og selve bøtesatsen er nedfelt i to helt forskjellige regelverk. Kravene til gårdeier om å fjerne is og snø står i Oslos kommunes politivedtekt. Alle endringer i politivedtekten må godkjennes av Politidirektoratet, som i dette tilfellet var raske på labben.

Les også: Fikk istapp i hodet

Bøtesatsen står derimot i den såkalte miljøgebyrforskriften. Den skal stadfestes av Kommunaldepartementet, og der maler kverna saktere. Sist byrådet hørte noe derfra, var saken sendt til Justisdepartementet til vurdering. Til NRK Østlandssendingen sier departementet at saken er i prosess.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus

Alvorlig skadet

I mars i fjor fikk en 24 år gammel mann alvorlige hodeskader da is raste ned fra et tak i Niels Juels gate på Frogner i Oslo. Han ble kjørt til sykehus med lungene fylt med blod og kraniet var brukket fra pannen til nakken. Mannen lå flere måneder i koma på Ullevål sykehus.

Det er to brødre som eier og drifter bygården på Frogner som isblokken raste ut fra. Begge er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse. I tillegg risikerer selskapet til gårdeieren bot for ikke å ha sikret bygården godt nok. Mennene nekter straffskyld.

Etter 14 operasjoner og svært mange komplikasjoner er 24-åringen utenfor livsfare. Men det betyr ikke at vanskelighetene er over. Ifølge tiltalen er 24-åringen hjerneskadet, totalt pleietrengende, lam i armer og ben og uten verbalt språk.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Må møte i retten etter isras

Krever departementet får opp farten

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Min oppfordring er at de nå skjærer gjennom og ser at dette er en botsats som vi trenger i Oslo. Vi må få slått ned på is og snø som henger fra takene. Den eneste måten vi får gjort det på er at departementet får ut fingeren og stadfester dette gebyret, sier Stian Berger Røsland.

– Men hvorfor må boten være så høy som 5000 kroner?

– Det er fordi at vi vil at gebyret for ikke å fjerne is og snø skal være høyere enn det det faktisk koster å fjerne is og snø. Da det kostet 500 kroner var det billigere og bare la være å fjerne isen enn å leie inn noen som gjorde jobben.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo