Hopp til innhold

Uenighet om sonesystemet

Folk på Romerike får dyrere buss til Ahus hvis Oslo-politikerne får det som de vil.

Buss

Det er uenighet om man skal innlemme Ahus og deler av Lørenskog i Oslo-sonen i det nye takst- og sonesystemet.

Foto: NRK

Lars Salvesen fra Kristelig Folkeparti slakter forslaget fra kollegene i Oslo om å innlemme Ahus i Oslo-sonen i det nye takstsystemet.

– Jeg tror intensjonen er god for dem som bor i Oslo, men situasjonen blir verre for flere på Romerike. Derfor er det et tullete forslag, sier Salvesen.

Dyrere månedskort

En enstemmig samferdsels- og miljøkomité i Oslo bystyre vil innlemme Ahus og deler av Lørenskog i Oslo-sonen i det nye takst-og sonesystemet som innføres 1. oktober.

Blant argumentene er at Ahus er lokalsykehus for størstedelen av Groruddalen, og at mange Oslo-folk jobber på Ahus og i andre store Lørenskog-bedrifter som Posten og Coca-Cola.

Da vil månedeskortet koste 590 kroner, 450 kroner mindre enn i det opprinnelige opplegget.

Haken ved det hele er at folk på Romerike i så fall må inn i Oslo-sonen, og da blir månedskortet 450 kroner dyrere. Helt urimelig, sier Arbeiderparti-ordfører Øyvind Sand i Rælingen, der mange jobber på sykehuset i nabokommunen.

– Flesteparten av dem som jobber på Ahus kan se sykehuset fra stuevinduene sine. De vil oppleve å få en mye dyrere reise og det gjelder resten av Romerike også, sier Sand.

Advarer mot billigere billetter

Fornebu og deler av Bærum er allerede innlemmet i Oslo-sonen i det opprinnelige forslaget. Og det er flere Akershus-kommuner som vil inn i Oslo for at jobbpendlerne skal kunne få månedskort for 590 kroner.

Samferdselsstyrets leder Lars Salvesen advarer derimot sterkt mot å kreve enda billigere billetter enn det som ligger i det opprinnelige forslaget.

Grunnen er at det ikke vil være mulig å finansiere.

– Da synes jeg vi pulveriserer hele sonesystemet som vi har kjempet for, nettopp at det skal bli billigere å reise i hele Oslo og Akershus, sier Salvesen.

Det nye takstsystemet må vedtas av både Oslo bystyre og Akershus fylkesting.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.