Hopp til innhold

Barnevernet kaster polititips

Barnevernet henlegger to av tre bekymringsmeldinger fra politiet. Men visepolitimesteren føler ikke at barnevernet ikke bryr seg.

Barnevern
Foto: Scanpix

En rapport fra Oslo kommune viser at to av tre bekymringsmeldinger fra politiet blir henlagt.

Oslo kommune har gjennomgått 600 bekymringsmeldinger som barnevernet fikk inn i desember og januar i vinter. 

Men selv om barnevernet i Oslo henlegger dobbelt så mange meldinger som barnevernet ellers i landet, blir det "friskmeldt" i rapporten.

Vold, rus og omsorgssvikt

- Det er greit så lenge man har sjekket ut meldingene, og at man har gjort de vurderingene man skal, sier Oslos byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp).

Tipsene kommer fra skoler, naboer, foreldre og politiet og dreier seg om barn som trenger hjelp fordi de lever med vold, rus og omsorgssvikt.

Både fylkesmannen og politikere har vært bekymret for at barn ikke får den hjelpen de trenger når barnevernet henlegger så mange saker.

Men en kartlegging som Oslo kommune selv har stått bak, viser at barnevernet tar tipsene alvorlig - selv om de henlegges.

- Det som er viktigst for meg er å være sikker på at alle barn som trenger hjelp får det. Denne undersøkelsen tyder på at vi kan være beroliget i forhold til akkurat det, sier Lysthaug.

Fornøyd med samarbeidet

Oslo-politiet er fornøyd med samarbeidet med barnevernet i Oslo, og  vil ikke slutte å melde sin bekymring til barnevernet når det er nødvendig.

- Samarbeidet vi har med barnevernene i bydelene er så bra at vi velger å støtte hverandre istedet for å kritisere. Når vi setter oss ned sammen, får vi til ting i de sakene som er alvorligst. Og det er viktig for oss også, sier visepolitimester, Roger Andresen.