Hopp til innhold

Bakeri får 40.000 kroner i bot

United Bakeries på Majorstua i Oslo får en bot på 40.000 kroner for å ha drevet skjult overvåking av de ansatte.

Overvåkning

Datatilsynet avdekket i fjor høst flere brudd på personopplysningsloven ved bakeriets utsalg på Majorstua. Det groveste bruddet var skjult kameraovervåking av de ansatte via et kamera gjemt i en røykvarsler.

Foto: Geir Åge Jensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Datatilsynet avdekket i fjor høst flere brudd på personopplysningsloven ved bakeriets utsalg på Majorstua i Oslo.

Det groveste bruddet var skjult kameraovervåking av de ansatte via et kamera gjemt i en røykvarsler, opplyser Datatilsynet.

Denne overvåkingen skjedde på et lite kontor der de ansatte kunne trekke seg tilbake for å gjøre kontorarbeid eller private gjøremål.

Ulovlig med skjult overvåking

Avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i tilsyns- og sikkerhetsavdelingen hos Datatilsynet påpeker at det er ulovlig å benytte skjult overvåking.

– Dette er et grovt brudd på bestemmelsene om kameraovervåking. Ikke bare manglet det skilting og informasjon til de ansatte, men de ansatte er bevisst ført bak lyset gjennom flere år ved at et kamera har vært skjult, sier han.

Bakeriet må gjennomgå og forbedre varsling av overvåkingen, og redusere kamerabruk rundt butikkdisken. Kameraer som fanger opp kafebord for gjester skal fjernes.

– På steder som brukes til avslapning og sosialt samvær bør personvernhensyn tas i større grad. Typiske eksempler på dette er kafeer og restauranter. Her har kundene gjerne en forventning til å kunne spise og hygge seg uten at det medfører en kontinuerlig filming av dem, sier Aanensen.

– Vi kan heller ikke se at United Bakeries har et spesielt sikkerhetsbehov, og overvåkingen bør derfor holdes til et minimum.

Ville avdekke lommetyveri

I et tilsvar opplyser United Bakeries at kameraovervåkingen ble fjernet kort tid etter et møte med Datatilsynet, og at alle opptak er blitt slettet.

Bakeriet opplyser at overvåkingen fant sted for å avdekke lommetyverier, og at det er skiltet med overvåking.

– Ingen av de ansatte har ytret seg negativt mot overvåkingen, og det opplyses i alle arbeidskontrakter om at det er kameraovervåking, skriver United Bakeries i tilsvaret.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter.