Hopp til innhold

Kommunen tilbyr seg å ta regninga for å få raskere DNA-svar

Byrådsleder Stian Beger Røsland (H) nekter å akseptere at det skal ta så lang tid å få DNA-svar etter overfallsvoldtektene i Oslo, han vil åpne kommunekassa.

Stian Berger Røsland

I løpet av fem timer ble fire kvinner voldtatt i Oslo sist helg. Byrådslederen mener man ikke kan vente i ukevis på DNA-svar.

Foto: Scanpix. Kart: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet har biologiske spor etter alle de fire overfallsvoldtektene forrige helg, men regner ikke med å få svar på analysene før i slutten av april fordi instituttet som gjør analysene har mye å gjøre.

Les også: Fire overfallsvoldtekter på fem timer

Byrådslederen tilbyr seg nå at Oslo kommune tar regninga for å få svarene fort.

– Sprer frykt i byen

– Vi kan ikke leve med at det tar ukevis å vente på dette. Er problemet at det ikke er kapasitet på Rettsmedisinsk institutt, får man finne et annet laboratorium, så får heller regningen sendes til oss om dette er et stort problem, sier Røsland til NRK.

Si din mening under artikkelen!

Han mener det er alvorlig at det skal ta uker å få svar på prøvene.

– Her må man sette inn fullt trykk og gi dette aller høyeste prioritet. Dette dreier seg om tryggheten til kvinner i Oslo og tryggheten i byen generelt, og det må ha høyeste prioritet. Dette sprer frykt, sier Røsland.

Les også: Siktet for voldtekt - løslatt

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Fire overfallsvoldtekter i Oslo

Se video: Fire overfallsvoldtekter på fem timer.

– Kan ikke vente en måned

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde sier svarene er viktig for politiets etterforskning.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, sier prøvesvar kan være avgjørende for om en voldtektsforbryter blir tatt.

– For å oppklare overfallsvoldtekter, er vi avhengig av biologiske spor og en DNA-profil. Har en av gjerningspersonene profilen sin lagret, fordi han har begått kriminalitet tidligere, vil vi kunne få identifisert ham og slik oppklare saken, sier Rohde.

– Politiet har selv sagt at det er viktig med raske svar for å komme videre i etterforskningen, og da sier det seg selv at man ikke kan vente flere uker eller kanskje en måned på svarene, sier Røsland.

Les også: Hamstrer forsvarsspray etter voldtektsbølge

Video Forsvarsspray

Se video: Flere kjøper forsvarsspray etter voldtektsbølge.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo