Hopp til innhold

DNA-prøver får høyeste prioritet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Analysene av DNA-prøvene etter overfallsvoldtektene i Oslo sist helg får nå høyeste prioritert.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tidligere i dag fortalte NRK Østlandssendingen at voldtektsforbrytere kan gå fri unødvendig lenge fordi det tar tid å få svar på DNA-prøvene.

Politiet har sikret seg biologiske spor etter de fire overfallsvoldtektene i Oslo forrige helg. Men på grunn av stor pågang var det ventet at svarene ikke ville være klare før etter påske.

Nå har politiet bedt Rettsmedisinsk institutt om å prioritere sporene etter voldtektssakene først.

– Det ser derfor ut til at vi kan fremskynde svaret med flere uker, sier leder ved volds- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt Hanne Kristin Rohde.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

DNA-prøver

Oslo kommune tilbød å ta regningen

Det er politiet som må kontakte Rettsmedisinsk institutt for å be om en eventuell prioritering av analysene.

– Vi har mange andre alvorlig saker også, som drap og drapsforsøk, med biologiske spor. Så vi har rett og slett vært nødt til å vurdere hva som skulle få høyeste prioritet, og vi har nå bestemt at det er overfallsvoldtektene, sier Rohde.

En av dem som reagerte på at det kunne ta flere uker å få svar var byrådsleder Stian Berger Røsland. Han gikk i dag ut å tilbød at Oslo kommune tar regningen, for å få resultatene så fort som mulig.

– Vi kan ikke leve med at det tar ukevis å vente på dette. Er problemet at det ikke er kapasitet på Rettsmedisinsk institutt, får man finne et annet laboratorium, så får heller regningen sendes til oss om dette er et stort problem, sier Røsland til NRK.

Hanne Kristin Rohde ønsker ikke å kommentere utspillet.