Hopp til innhold

Nytt tilfelle av meningokokksykdom blant russ i Bærum

Nok en russ i Bærum har fått sykdommen som kan føre til hjernehinnebetennelse.

Russ

Meningokokksykdom kan opptre oftere enn normalt når mange ungdommer møtes for å feire russetiden. Her danser Bærumsrussen under årets russebusskåring på Fornebu. Arkivfoto.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Bærum sykehus har i dag meldt fra om et nytt tilfelle av det som sannsynligvis er meningokokksykdom, melder Bærum kommune på sine nettsider.

En kvinnelig russ fra Rosenvilde videregående skole er innlagt ved sykehuset. Type meningokokk ikke kjent ennå.

– Jenta ble dårlig med feber og frysninger og kom inn på sykehus søndag med mistanke om lungebetennelse. Det viser seg nå at det sannsynligvis er alvorlig meningokokksykdom, sier smittevernoverlege i Bærum kommune, Bjørg Dysthe til NRK.

Meningokokksykdom kan gi hjernehinnebetennelse, men også alvorlig blodforgiftning uten at hjernehinnebetennelse oppstår.

Flere tilfeller

Bærum sykehus tror at det dreier seg om blodforgiftning for jentas del.

Mandag kom det fram at en russegutt fra Nadderud videregående skole i Bærum hadde fått hjernehinnebetennelse. Han ble lagt inn på sykehus fredag og er på bedringens vei.

I dag sier smittevernoverlegen at det ikke var snakk om hjernehinnebetennelse, men meningokokksykdom.

Men meningokokksykdom kan være like alvorlig om man ikke får hjernehinnebetennelse. Sykdommen kan være dødelig, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen til NRK.

I forrige uke døde en Sarpsborg-gutt av hjernehinnebetennelse. Både guttene og jenta hadde vært på russetreff på Tryvann i Oslo.

Les også: Russen samlet i sorgen

Utelukker ikke sammenheng

Det ble først meldt om at gutten fra Nadderud var smittet av en annen type bakterie enn gutten fra Sarpsborg. Tirsdag ettermiddag viser det seg at det kan ha vært samme type.

– Bærums-gutten har fått påvist meningokokk Y, da kan det være en sammenheng mellom de to tilfellene, sier Nilsen.

Det jobbes fortsatt med å finne ut hva slags bakterietype Sarpsborg-gutten var smittet av.

Så langt har de tre tilfellene blitt behandlet som enkelttilfeller.

– Men er også jenta smittet av meningokokk Y, snakker vi om et lite utbrudd. Da må vi vurdere å gå mer aggressivt ut med vaksiner, sier Nilsen.

Kartlegger miljøet rundt jenta

Jenta ligger på sykehus, men kommer seg fort.

Bærum kommune jobber nå med å kartlegge miljøet rundt russejenta for å vurdere om noen trenger behandling og eventuelt vaksine.

– Vi venter med eventuell vaksinering til det er avklart hva slags type meningokokk jenta er smittet av. Svaret er forventet å foreligge i løpet av relativt kort tid, sier Dysthe.