Hopp til innhold

– Oppsøk lege ved feber

– Folk må ha lav terskel for å oppsøke lege. Det sier kommuneoverlegen i Bærum etter at nok ei jente er syk av meningokokksmitte.

Frantz Leonard Nilsen

Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, frykter at flere smittes av meningokokk som kan føre til hjernehinnebetennelse.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Vi har påvist meningokokksykdom hos nok ei jente fra Bærum. Hun går i andre klasse ved Oslo private gymnas, men har vært mye sammen med russen i Bærum, sier kommuneoverlege i Bærum Frantz Leonard Nilsen.

I dag ble det tredje tilfellet av meningokokksmitte oppdaget. Bakterien kan føre til hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning.

Nytt tilfelle av meningokokksykdom blant russ i Bærum

Går på osloskole

Ei jente som går i andre klasse på Oslo privat gymnas, blei lagt inn på Bærum sjukehus i ettermiddag.

Fra før har ei russejente ved Rosenvilde videregående skole og en gutt fra Nadderud videregående skole fått påvist same type menigokokksykdom.

– Dette betyr at vi kan være ganske sikre på at vi har et utbrudd i russemiljøet i Bærum.

Vaksinerer mot meningokokk

Symptomer

Han ber russemiljøet og de som er i kontakt med russen, å være årvåkne på symptomer som kan ha med meningokokksykdom eller hjernehinnebetennelse å gjøre.

– Får folk plutselig feber over 38 grader og har dårlig allmenntilstand, så bør de oppsøke lege hvis de tilhører miljøet omkring de som nå er smittet, sier Nilsen.

Symptomer kan være akutt feber, hodepine, influensalignende symptomer, lysskyhet, kanskje også kvalme og oppkast.

Trenger rask behandling

Kommuneoverlegen sier at det går veldig fint med de to første som ble smittet. Jenta fra andre klasse er ganske syk, men ikke verre enn at helsepersonellet tror det går bra også med henne.

Mulig hjernehinnebetennelse i Bærum

Det er ifølge Nilsen helt umulig å si noe om faren for å utvikle sykdom.

– Disse bakteriene er veldig ulike i forhold til evnen til å skape alvorlig sykdom, sier han. Derfor er det viktig å komme raskt til lege og få rask behandling. Da går det nesten alltid bra, avslutter kommuneoverlege Nilsen.