Hopp til innhold

Adressen avgjør om du får sykehjemsplass

En ny rapport viser store forskjeller i eldreomsorgen i Oslo.

Sykehjem

En ny rapport fra Fafo viser at bostedsadressen har mye å si på om eldre får sykehjemsplass i Oslo.

Foto: Lars Pehrsson / Scanpix

Sylvi Listhaug

Byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: NRK

– Det er uakseptabelt at det er så store forskjeller i Oslo, og at det er bostedsadressen din som avgjør om du får plass eller ikke, sier byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp).

Forskningsrapporten fra Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (Fafo) avdekket at bostedsadresse er avgjørende om eldre får plass på sykehjem eller ikke.

Best og verst

Eldre i bydelene Nordstrand, Nordre Aker og Frogner har størst sjanse for å få sykehjemsplass, mens sjansen er minst i Bjerke, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand.

– Bystyret har i mange år ønsket at terskelen for å få sykehjemsplass skal reduseres, men gjør ikke det i praksis. Derfor må en omorganisering til for at man skal få gjennom dette, sier Listhaug.

Rapporten påpeker at tallene ikke forteller hele sannheten, på grunn av at bydelene registrerer søknader og avslag forskjellig.

Forskjeller også i tjenestetilbudet gjør at noen bydeler gir eldre tjenester i hjemmet, mens andre gir eldre i samme situasjon sykehjemsplass.

– For høy terskel

I rapporten er saksbehandlere som er ansvarlige for tildeling av sykehjemsplasser i alle Oslos 15 bydeler intervjuet.

Halvparten mener terskelen for å få plass på sykehjem er for høy, og at flere hadde fått plass om bydelsøkonomien var bedre.

Frp vil frata bydelene ansvaret med å tildele sykehjemsplass for å få til en felles tildeling for hele Oslo, og innrømmer at forslaget også er et innspill i høstens kommunevalg.

– Jeg har sørget for å redusere prisene på sykehjemsplasser med 180 millioner, for å få bydelen til å bruke flere plasser. Det ser vi ikke har hjulpet godt nok, og da må man omorganisere og flytte ansvaret fra bydelen til kommunen, slik at alle eldre får det samme tilbudet uavhengig av hvor de bor, sier Listhaug.

Rundt 2000 eldre søker hvert år på å få en av de 4600 sykehjemsplassene i hovedstaden.