Hopp til innhold

Nei til vannscootere i Oslofjorden

Venstre mener det er på tide å utarbeide en helhetlig verneplan for Oslofjorden, og synes Frp-byråd Jøran Kallmyrs plan om vannskutere i Oslofjorden er feilslått.

vannscooter
Foto: NRK

Samferdselsbyråd Jøran Kallmyr (Frp) mener mener det er for lite aktivitet i havnebassenget i Oslo. Nå vil han åpne hele Oslofjorden for fri ferdsel med vannscooter.

I et høringsbrev til Miljøverndepartementet skriver Kallmyr at han oppfordrer departementet til å åpne kystområdene for kjøring med vannscootere.

Møter motstand

Miljøvernorganisasjoner har allerede reagert på utspillet. Nå går også Venstre ut og advarer mot forslaget.

– Oslofjorden er en naturperle som rundt to millioner mennesker har som sin nærmeste nabo, og som har en stor rikdom på marine arter. Dette er det viktig å ta vare på for kommende generasjoner, sier Ola Elvestuen, leder for Venstres bystyregruppe og nestleder i partiet.

Ifølge han vil Venstre heller arbeide for reell fri ferdsel langs strandsonen enn vannskutere på fjorden.

– Vi vil utarbeide en felles handlingsplan i samarbeid med berørte kommuner for fjerning av ulovlige stengsler rundt hele Oslofjorden, sier Elvestuen.

Til kamp for fjorden

Fylkeslagene langs Oslofjorden står samlet i kampen for fjorden, og har gått ut med et felles valgløfte om å bedre forholdene i Oslofjorden.

– Oslofjorden er vårt største økosystem, vår største transportåre og vår største fritidsarena. Det er viktig at disse tre kan kombineres uten at de går ut over hverandre, sier Per Magnus F. Sandsmark, førstekandidat for Østfold Venstre.

– Vi bør verne fjordene våre mer systematisk og helhetlig, både med hensyn til fjordenes helsetilstand, det biologiske mangfoldet og truslene som overfiske, økt bruk, trafikk og nedbygging av strandsonen medfører, sier fylkesleder i Buskerud, Rebekka Borsch.

Opprettelse av flere marine verneområder i indre og ytre Oslofjord og fangstrestriksjoner og økt kontroll for å beskytte utsatte fiskearter er noen av tiltakene Venstre mener bør inngå i verneplanen. I tillegg vil de at beredskapen skal bedres.

– Ett av kravene til en verneplan er at oljevernberedskapen og havariberedskapen styrkes. Venstre økte satsingen på oljevernberedskap med 60 millioner kroner i vårt alternative statsbudsjett for 2011, sier Elvestuen.