Hopp til innhold

– Et enestående utrykk for medfølelse og sorg

– Vi vil sørge for at personer samler opp rosene. Det dreier seg om verdighet og respekt, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Oslo kommune vil ta vare på alle blomstene, lysene og hilsenene som er lagt ned over hele byen, til minne om de omkomne i terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet.

– Vi kan få blomstene omgjort til jord, og kanskje bruke det i en minnelund. Kanskje vi kan lage en utstilling av gjenstandene og få resirkulert stearinen fra lysene til nye lys, sier Røsland.

Oslo dekt i roser og lys

Siden terrorangrepene fredag 22. juli har tusenvis av mennesker vist sin medfølelse med de omkomne og pårørende ved å tenne lys og legge ned roser.

Ved Oslo Domkirke vokser blomsterhavet stadig, og etter at godt over 150.000 mennesker samlet seg på Rådhusplassen, nesten alle med blomster i hendene, er veisperringer, gjerder og bygninger dekorert.

Siden blomstene etterhvert vil visne må de ryddes opp, men byrådslederen sier alt skal få ligge en stund til.

– Det er mindre enn en uke siden de tragiske hendelsene skjedde, og fortsatt legger folk ned blomster og hilsener. Vi tror ikke vi vil starte å samle det sammen før til neste uke.

– Dette er et helt enestående utrykk for medfølelse og sorg, og dette må vi ta vare på for fremtiden, sier Røsland.

Diskotekbrann i Gøteborg

Diskotekbrann i Gøteborg

Et minnesmerke i stein er reist på stedet for brannen i Gøteborg.

Foto: Göteborgs-Posten

I Gøteborg har en også hatt erfaring med tragedier blant ungdom. Natt til 30. oktober 1998 omkom 63 ungdommer mellom 12 og 25 år i en påsatt brann i et diskotek i bydelen Backaplan.

– Blomsterbedet ble flere hundre meter langt, og inneholdt tusentalls gjenstander som fotballer, cd-er og lys. Noen måneder senere ble vi tvunget til å ta en avgjørelse på hva vi skulle gjøre med plassen, for da kunne vi ikke bevare verdigheten lenger, forteller utviklingssjef Lars Lilled i Gøteborg kommune til NRK.

Tidligere denne uken gjestet han Norgesglasset på NRK P1 for å fortelle om sine erfaringer med offentlige sørgeplasser.

Forslagene strømmer inn

På NRK.no strømmer forslagene inn til hvordan et minnesmerke over de døde i terrorangrepet bør se ut.

Komposter aller blomstene og bruk jorda til å lage en rosehage på Rådhusplassen med ett rosetre for hvert offer og alle skadde.

Marit-Kristine Tangvik

Andre foreslår å bruke gjenstander og hilsner i eventuell ny bygningsmasse på Utøya og i regjeringskvartalet.

Her kan du komme med ditt forslag til hvordan rosene og lysene skal bevares.