Hopp til innhold

Høyre må velge partner

Høyre må velge om de vil forhandle om fortsatt byråd med Frp, eller med Krf og Venstre. Det ble klart på dagens forhandlingsmøte mellom de fire borgerlige partiene i Oslo.

Stian Berger Røsland (H)

Står overfor valgets kvaler: Byrådsleder Stian Berger Røsland (H)

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

I løpet av helgen må Høyre velge om de skal kaste Fremskrittspartiet ut av byrådet i Oslo eller ikke.

Dagens forhandlingsmøte mellom de fire borgerlige partiene i Oslo ga ingen avklaring i hovedspørsmålet, nemlig hvilke partier som skal styre landets hovedstad.

Høyre og byrådsleder Stian Berger Røsland hadde egentlig lagt et løp der de ville forhandle parallellt med Fremskrittspartiet om et forstsatt Høyre-Frp-byråd og med Venstre og Kristelig Folkeparti og et sentrum-Høyre-byråd.

– Dobbeltløp er uakseptabelt

Under dagens forhandlinger på Håndverkeren Konferansesenter gjorde Fremskrittspartiets sjefsforhandler, nyvalgt gruppeleder Carl I. Hagen, det klinkende klart at et slikt dobbeltløp er uakseptabelt.

Carl I. Hagen

Nyvalgt gruppeleder Carl I. Hagen

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

– Vår referansegruppe i går ettermiddag var helt klar. Når det gjelder spørsmålet om reelle byrådsforhandlinger, kan det kun være én forhandling som pågår, sier Hagen.

– Vi har derfor meddelt at vi er rede til byrådsforhandlinger med Høyre for å fortsette vårt gode samarbeid. Men Høyre kan ikke samtidig føre reelle byrådsforhandlinger med andre, sier Frp-nestoren.

Tre mulige alternativer

Hvilken eller hvilke byrådspartnere han velger, kunne Stian Berger Røsland ikke si noe om i dag. Han fastholder at det er tre mulige byrådsalternativer, dagens Høyre-Frp-byråd, et nytt Høyre-Venstre-KrF-byråd eller et rent Høyre-byråd.

– Vi kommer nå til å gå tilbake til vårt forhandlingsutvalg og drøfte den situasjonen som har oppstått. Jeg mener at vi hadde lagt et veldig klokt løp med tanke på å få plass en god politisk plattform, men må ta til etterretning at de andre partiene ikke ville det slik, sier Stian Berger Røsland.

Partiene møtes til nye forhandlinger mandag formiddag.