Hopp til innhold

Ville tvangsgifte 16-åring

Fire personer er tiltalt for å ha forsøkt å tvinge en 16 år gammel jente til å gifte seg med en irakisk mann.

Jenta, som opprinnelig er fra Irak, skal ifølge påtalemyndigheten ha blitt tvunget til å forlove seg med en iraker etter å ha blitt truet av moren og broren, skriver rb.no.

Etter forlovelsesseremonien angret hun og gikk til politiet.

– Bakgrunnen for saken er at en 16 år gammel jente ble utsatt for et så sterkt press fra familiemedlemmer og bekjente av familien, at hun inngikk en forlovelse med en mann som var 23 år gammel, sier politiadvokat i Romerike politidistrikt, Jon Aga, til NRK.no.

Skulle skaffe mannen oppholdstillatelse

Hensikten med ekteskapet skal ha vært å skaffe den vordende ektemannen oppholdstillatelse i Norge.

Jentas mor og bror er begge tiltalt i saken. De to siste tiltalte er et ektepar som skal ha arrangert forlovelsesseremonien i Skedsmo i april 2009.

Ifølge tiltalen skal familiemedlemmene, ved å utnytte jentas lave alder og tilknytning til familien, fått henne til å svare på spørsmål fra en immam slik at hun inngikk et religøst fundert ekteskap med 23-åringen.

Tok kontakt med politiet

Ifølge tiltalen skal moren og broren ha truet jenta med å bli utstøtt fra familien, sendt til Irak mot sin vilje og selvmord om hun ikke ble i ekteskapet, selv om hun ba om hjelp til å komme ut av det.

Jenta skal ha blitt i forholdet en stund, før hun tok kontakt med noen som varslet politiet for henne.

– Politiet ble etterhvert varslet om det som hadde skjedd. Vi har etterforsket saken, og kommet fram til at det preset jenta ble utsatt for var så sterkt at det rammes av straffeloven, sier Aga.

De tiltalte nekter straffskyld i saken. Saken skal behandles i Nedre Romerike Tingrett 28. november.

Få dommer

Så langt finnes det svært få dommer i tvangsekteskapssaker i Norge. Tidligere i år ble fire personer dømt til fengselsstraffer og oppreisning, for å ha tvunget en 13 år gammel jente til å gifte seg med sin fetter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.