Hopp til innhold

Ett av to ran begås rundt Oslo S

På nesten ti år er det registrert 6000 personran i området rundt Oslo S.

Jernbanetorget

Mange av ranene har skjedd i en radius av 700 meter fra Oslo S, opplyser politiet.

Foto: Schgaguler, Roland / SCANPIX

De siste ti årene har det vært 11 000 personran i Norge. 8000 av dem har skjedd i Oslo, og drøyt 4000 av dem i området rundt Grønland politistasjon, skriver Aftenposten.

Les: Fem pågrepet etter ran | Nytt ran på åpen gate | Knivran av kiosk i Bygdøy allé | Pistolran i Sofienbergparken i natt

Sentrum politistasjon har hatt 2000 slike ran.

– Mange av disse 6000 ranene har skjedd i en radius av 700 meter fra Oslo S, sier stasjonssjef på Grønland Kåre Stølen til avisen.

Ønsker hjelp av forskere

I 2009 og 2010 aksjonerte politiet mot ranerne. I perioden pågrep politiet på Grønland 160 personer. De mest aktive ble dømt for opptil 15 ran.

Politiet håper forskere vil se på disse tallene og granske fenomenet med gateranene. Drøyt halvparten av alle personran i Norge skjer ved Oslo S.

– Det brukes harde midler for å få småpenger. Mange av ranene skjer på en brutal måte med kniver, sprøyter eller skytevåpen til å true med. Dette gir straffeskjerpelse med lange dommer som resultat. Vi har gjort oss noen tanker om hvorfor ranerne gjør dette, men håper at forskere kan gå inn i materialet og finne svare, sier politioverbetjent på Grønland politistasjon Inge Sundeng.

Mer vold og flere ran

I høst har det dukket opp en ny ransbølge og det har blitt mer vold i sentrum.

Grønland politistasjon hadde ved utgangen av september registrert flere ran enn i hele fjor til sammen. Økningen for hele Oslo er på seks prosent.

Les: Ranet i sitt eget hjem | Ranet storkiosk i Oslo

Innsatsgruppen i politiet ble lagt ned i fjor, men da antallet ran begynte å stige ble den opprettet igjen.

– Gruppen ble prioritert vekk til fordel for andre viktige oppgaver, men den ble raskt gjenopprettet da vi opplevde en ny ransbølge i høst, sier Sundeng.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.