Hopp til innhold

Av ungdommer for ungdommer

Nesten 30 ungdommer har bidratt til det nye gratismagasinet.

Mary Frieda Nagan og Miriam Ezzari

Ungdommer fra Ungdomsfabrikken har laget et nytt magasin for unge i Oslo.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Mary Frieda Nagan (18) og Miriam Ezzari (17) er ute i gatene for å dele ut det nye gratismagasinet som de har vært med å lage.

UMAG

UMAG er laget av ungdommer fra Ungdomsfabrikken. Innholdet skal være av interesse for ungdommer, og det er gratis.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

I det nye magasinet har Miriam skrevet flere saker, som blant annet om Hove-festivalen. Mary Frieda har snakket med mange forskjellige og har fått dem til å fortelle det flaueste de har opplevd.

For eksempel en gammel mann som prompa på ansiket til en liten unge, og en jente som tok av one-piecen hos bestemoren uten å vite at hun ikke hadde noe under.

Skriver det de vil

– Jeg synes det er vitkig å skrive, i hvertfall når man er ung. Det er mye lettere å skrive enn å si ting, sier Mary Frieda.

Hele sommeren har de brukt på dette prosjektet, som er en av satsningene til organisasjonen Ungdomsfabrikken.

– Jeg synes det var veldig interessant å være med og lage noe jeg selv vil ha glede av. Her er et ungdomsmagasin som er skrevet av ungdommer selv, det hadde jeg lyst til å være med på. Det kan hende at noen liker det jeg skriver, og får nytte av det, sier Miriam.

– Jeg har skrevet flere saker som er samfunnsrelaterte, og om folk som gjør noe annerledes. Det er viktig at folk føler at de kan gå utenfor boksen. Og håper at jeg kan engasjere andre til å bidra med noe i samfunnet, sier Miriam.

Bladet har gitt resultater

Man kan jo tro at det å være med å lage et blad kan gå utover skolearbeidet, men snarere tvert imot, forteller jentene.

– Det tar jo litt tid, men det blir ved siden av lekser. Det er noe som er gøy, samtidig noe konstruktivt. Jeg skriver mye bedre enn det jeg gjorde før, sier Mary Frieda.

– Det er veldig gøy å se at lærerene mine på skolen kommenterer at jeg skriver bedre. Og de lurte på om jeg har begynt å skrive mye hjemme. Da jeg sa at jeg har blitt med i et ungdomsmagasin, syntes de at det var veldig kult og ble kjempeglad for det. Det er gøy at jeg ikke bare har vært med på å lage magasin, men også gjør det bedre på skolen, sier Miriam.

Unikt magasin

Ansvarlig redaktør i UMAG, Aon R. Naqvi

Redaktøren i UMAG, Aon R. Naqvi, sier at det er kun ungdommer selv som er i redaksjonen.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Ansvarlig redaktør i UMAG, Aon R. Naqvi, sier at alle ungdommene har lært hva journalistikk er på veldig kort tid.

– Vi er ressurssterke ungdommer, det viser vi gjennom magasinet vi har laget. De er blitt glad i å skrive, og er veldig motivert til det.

Han forteller hva som er mest unikt med deres magasin.

– Det som er annerledes med dette magasinet er at ungdommer som ikke var journalister, på en alder mellom 15-22, ble kurset i journalistikk. Disse har skrevet artikler om ting de interesserer seg for. Så ungdommer, vanlig ungdommer, lager et ungdomsblad for andre unge i Oslo.

Målet er å gi ut fire magasiner i året.

– Og magasinet kan folk hente ulike butikker i Oslo. Men denne og neste uke vil vi dele ut magasinet langs Karl Johan og andre tilfeldige steder, sier Naqvi.