Hopp til innhold

Tør ikke ta TT-transport

Rullestolbrukere tør ikke benytte seg av TT-transporten fordi de er redde for å ikke komme tidsnok på jobb og skole.

Illustrasjonsbilde rullestol

Hverdagen for rullestolbrukere er blitt dårligere etter at TT-transporten han blitt satt ut på anbud.

Foto: Bø, Gro / SCANPIX

Rullestolbruker Hilde Seip er av dem som har fått en vanskeligere hverdag etter at koordineringen av TT-transporten i Oslo ble satt ut på anbud og overtatt av det svenske kjørekontoret Samres for nesten et år siden.

– Jeg tror det er flere enn meg som har det sånn at man ikke orker å gå på møter og ikke orker planlegge ting lenger. Man må ha de faste turene til og fra jobb, istedenfor å bestille fra jobb til møter, og så hjem igjen. Det orker man rett og slett ikke ta sjansen på lenger, sier Seip.

– Uholdbar situasjon

Rett etter overtakelsen til Samres var mange TT-brukere svært misfornøyde. Fortsatt er situasjonen uholdbar, sier Seip.

– Den er fremdeles mye verre enn før. Jeg hadde en fast sjåfør som hentet meg presis etter avtale og hvis jeg ville bli litt lenger på jobb kunne jeg bare ringe ham og høre om det passet, så kunne jeg bli så lenge jeg ville. Nå må jeg være klar til å gå et kvarter før fast kjøring.

– Tør ikke ta TT-transport

Norges Handikapforbund Oslo mottar mange klager fra folk som ikke selv kan bestemme når de skal hentes, venter på biler som ikke kommer eller må samkjøre i timesvis.

Leder Magnhild Sørbotten sier situasjonen må ryddes opp i.

– Det er faktisk en del funksjonshemmede som ikke tør å ta TT-transport. Jeg snakka med ei for et par dager siden som fortalte at hun blir kjørt til studiested av sin mor. Hun må være der når det starter og da tør hun ikke ta TT.

–Både Samres, byrådsavdelingen og organisasjonene har en kjempejobb med å gjenreise tilliten til TT-ordningen, sier Sørbotten.

Vil gjenoppbygge opp tillitten

Aud Kvalbein

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF)

Foto: KrF

Byrådet har brukt over 15 millioner mer på TT-tjenesten i år enn året før, der mesteparten har gått til å ordne opp i rotet etter kjørekontoret Samres.

Eldrebyråd Aud Kvalbein sier de er i gang med å bygge opp tilliten til TT-brukerne.

– Nå har vi arbeidet ganske grundig med den og hatt en tett kontakt med brukerorganisasjonene, så jeg tror nok at denne tillitten er i ferd med å bygge seg opp igjen.

Samres er fornøyde

Norges Handikapforbund mener Samres må ut for at TT-ordningen skal bli god nok, men administrerende direktør i kjørekontoret, Björn Falk, er fornøyd med arbeidet de gjør.

Björn Falk

Administrerende direktør i Samres, Björn Falk

Foto: samres.se

– Når vi måler punktligheten så stemmer den vel overens med de tidene som er lovet kundene, sier han.

Om et og et halvt år skal byrådet avgjøre hvem som skal fortsette å kordinere TT-transporten i Oslo. Rullestolbruker Seip synes det er lenge til.

– Vi kan jo ikke planlegge arbeidsdagen. Jeg kommer for sent rett som det er og kan jo ikke bare bestille tidligere og tidligere. Situasjonen er ikke noe særlig ålreit.