Hopp til innhold

- Vi lever i uvisshet

Ansatte og de pårørende er fortsatt samlet på Gardermoen flystasjon i påvente av nyheter om det norske Herkules-flyet som er savnet.

Fungerende kommunikasjonssjef luftforsvaret Ola Christensen

Fungerende kommunikasjonssjef i luftforsvaret Ola Christensen.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Den svenske Sjø- og flyredningssentralen forsøker fredag morgen å sende opp redningshelikoptere for å fortsette søket etter det norske Herkules-flyet som er savnet.

Etter at meldingen om det savnede flyet kom, har pårørende og ansatte vært samlet på Gardermoen flystasjon der flyet til daglig har base.

– Dette er en veldig liten avdeling. Dette er tøft og tungt for oss i forsvaret, og ikke minst for de pårørende, sier fungerende kommunikasjonssjef i luftforsvaret Ola Christensen.

Når NRK treffer han på Gardermoen flystasjon ved 09-tiden fredag morgen, har han akkurat vært i møte med de pårørende.

– Vi har jevnlig hatt oppdateringsmøter med pårørende og kolleger gjennom natten.

Lever i uvisshet

Christensen sier forsvaret nå gjør alt de kan for de pårørende.

– Kollegene til de savnede har kommet hit, og trøster og støtter nå både hverandre og pårørende. I tillegg får de pårørende snakke med prester, leger og andre fagfolk hvis de ønsker det.

– Leteaksjonen pågår fortsatt, og derfor lever vi lever fortsatt i uvisshet. Men vi er her for hverandre, avslutter Christensen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Pårørende er samlet på Gardemoen

Pårørende var også torsdag kveld samlet på Gardemoen.

– Vanskelig værforhold å lete i

Hovedredningssentralen var sikre på at de hadde funnet flyet fredag morgen, Men har tonet dette ned etter at de ikke har gjort funn. Men det pågår fortsatt søk i området rundt varmesignalet.

Uvær har skapt vanskeligheter for leteaksjonen. I morgentimene var det derimot såpass lette i tåken at man sendte inn to svenske og ett norsk helikopter i område sør for Kebnekaise.

Men rundt klokka 08.00 forverret været seg igjen, og redningshelikoptrene på vei til området måtte snu.

– Det siste nå er at helikoptrene som forsøkte å fly inn til de høyeste platåene på Kebnekaise måtte snu på grunn av snøbyger. De står nå i Kiruna for å fylle drivstoff og avventer været, sier sier redningsleder Tore Hongseth ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge (HRS).

Flyet deltor i den internasjonale øvelsen «Cold Response», og tok av fra Evenes klokken 13.41 torsdag.