Hopp til innhold

Tiggere får kost og losji i kirken

Oslo bispedømme vil at flere engasjerer seg for å hjelpe romfolk og andre tiggere på gata i Oslo. I ett år har Haugerud kirke gitt to rumenske tiggere kost og losji.

Ole Christian Kvarme sammen med Maria og Florinn Lazar

Denne uken har Haugerud menighet hatt besøk av Oslo-biskop Ole Cristian Kvarme. Der møtte han Maria og Florinn Lazar, to rumenske tiggere som har fått et nært forhold til kirken.

Foto: Gunnar Grøsland

Kapellan Carsten Schuerhoff forteller at hjelpen går to veier.

– De har fått mat, klær og husrom, og vi har fått hjelp med oppgaver som ellers ikke ville ha blitt løst, som vasking, praktiske gjøremål i forbindelse med gudstjeneste og andre tiltak, sier Schuerhoff.

– For oss er det en stor inspirasjon.

Biskopen vil at flere gjør det samme

Denne uken har Haugerud menighet hatt besøk av Oslo-biskop Ole Cristian Kvarme. Han ønsker at flere skal engasjere seg i det kirken kaller "Prosjekt HjerteRom".

– Erfaringen i Haugerud viser at det å ta dem på alvor og invitere dem inn i menigheten, beriker fellskapet, sier Kvarme.

– Det viser også at romfolk ofte er annerledes enn det vi forestiller oss. De er arbeidsomme, de vil noe.

<i>Hør Kvarme og Schuerhoff fortelle fra Haugerud menighet.</i>

Flere og flere tiggere kommer til Norge

De siste årene har flere og flere utenlandske tiggere dukket opp i Oslo og andre norske byer, særlig i sommerhalvåret. Og samtidig raser debatten om hva som skal gjøres med tigging, menneskehandel, utenlandske bander og om det er en sammenheng.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme snakker med Florinn og Maria Lazar.

Biskop Ole Christian Kvarme med Florinn og Maria Lazar.

Foto: Gunnar Grøsland

Kvarme mener at måten Haugerud menighet har møtt Maria og Florinn på, viser et alternativ til hvordan det snakkes om romfolk og andre tiggere i den offentlige debatten.

– Skal de få lov til å tigge, eller skal vi forby tigging? Skal de være på gata, eller må de sendes bort? Nå er de her i vårt land, og vi skylder å møte dem med respekt og verdighet. Det er våre medmennesker det handler om.