Hopp til innhold

Parkeringsvakter i Oslo truer med streik

Torsdag kan du ha større sjanse til å komme deg unna parkeringsboten enn vanlig. Nesten alle av kommunens parkeringsvakter kan bli tatt ut i streik.

Parkeringsvakt

Torsdag kan det være mindre sjanse for å møte på parkeringsvakter i Oslo.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Anne-Helene Fagerhaug

Anne-Helene Fagerhaug, forhandlingsleder for Parat.

Foto: Parat

Meklingsfristen mellom arbeidstakerorganisasjonene og Oslo kommune går ut ved midnatt 23. mai.

Har ikke partene blitt enige innen den tid blir det færre parkeringsvakter å se i Oslos gater.

Oslo kommune har rundt 100 parkeringsbetjenter. NÅ er 32 vakter fra Parat og 59 parkeringsvakter fra Fagforbundet klare til streik.

Parat krever heltidsstillinge og lønn som står i forhold til utdanning og tariffestet pensjon.

– Oslo kommune må bruke dette lønnsoppgjøret til å komme i posisjon om fremtidig arbeidskraft, sier Anne-Helene Fagerhaug, forhandlingsleder for Parat.

I tillegg til de 32 parkeringsvaktene Parat tar ut, tar også Fagforbundet ut sine 59 vakter, samt de seks som jobber på inntauingstomta. Det betyr at det heller ikke blir mulig å levere inn inntauede biler.

Taper penger

At rundt en tredel av parkeringsvaktene har lagt fra seg blokka er neppe en dårlig nyhet for bilistene i Oslo. Men med færre utskrevne bøter taper kommunen penger på en eventuell streik.

I 2011 festet parkeringsbetjentene 192 686 gule lapper i frontruta på feilparkerte biler i Oslo.

Lærere klare til streik

Ingjerd Wennemo

Tillitsvalgt i Unio, Ingjerd Wennemo.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

I hovedstadsområdet vil foreldre og barn i barnehager, skoleelever og eldre og pleietrengende i Oslo og Asker merke det best om det blir streik.

I alt er det varslet streik for 7750 ansatte i offentlig sektor i Oslo og Akershus.

På Engebråten skole på Kjelsås er lærerne organisert av Unio i gang med å forberede seg. Her blir 52 lærere tatt ut i streik hvis ikke partene kommer til enighet.

– Vi ønsker ikke streik, men vi er klare hvis det blir, sier tillitsvalgt Ingjerd Wennemo.

Vil ha færre vikarer

Unios krav i årets lønnsoppgjør er blant annet lønnsmessige tiltak som gir økt uttelling for ansatte med universitets- og høyskoleutdanning.

Unio Oslo har også fremmet krav om redusert bruk av deltid og at innleid arbeidskraft sikres lønns- og arbeidsvilkår som øvrige ansatte.

– For at elevene skal få en god skole må de ha engasjerte og kvalifiserte lærere, og i dag er det mangel på lærere, sier hun.

Ifølge Wennemo blir 22 000 elever hver skoletime undervist av ufaglært lærer.

Søppla kan bli stående

– Oslo kommune vil trenge betydelig tilgang på arbeidskraft i årene som kommer. Da kan ikke Oslo kommune sakke etter både privat sektor og staten når det gjelder lønn, sier Martin Moen, leder av YS-K Oslo.

Blir ikke partene enige vil streiken stanse det meste av containertrafikken på Oslo havn, og stanse mottak og håndtering av husholdningsavfall.