Hopp til innhold

Løsning for Akademikerne i Oslo

Akademikerne sier ja til et lønnsløft i Oslo kommune på minst 10.750 kroner i tillegg til en lokalpott. Rammen totalt er på 3,96 prosent.

Engebretsen

Får mekler Geir Engebretsen 'ja' fra en eller begge organisasjonene, kan det få stor betydning for hva de som er i streik kan vente å få.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

En skisse til løsning vart onsdag ettermiddag lagt fram for LO og Akademikerne i Oslo kommune.

– Akademikerne har fått gjennomslag for krav om lokal lønnsdannelse. I tillegg er den generelle potten til lokale forhandlinger som omfatter alle, blitt stor. Derfor sier vi ja til meklingsskissen i Oslo kommune, sier Akademikernes forhandlingsleder, Jan Olav Birkenhagen.

Onsdag morgen brøt Unio og YS meklingen med kommunen og over 600 ansatte blir tatt ut i streik fra i morgen av, men Akademikerne og LO hadde fortsatt forhandlinger med kommunen.

Kom til enighet

– Jeg vil berømme Oslo kommune for en konstruktiv mekling og for at kommunen har sluttført forhandlingene før vi har et resultat i staten og KS-området, sier Birkenhagen.

– Dette tyder på at tariffpolitikken i Oslo har blitt mer selvstendig, noe som vil sette kommunen bedre i stand til å rekruttere og beholde kompetent arbeidskraft. Vinnerne er byens innbyggere som får et bedre tjenestetilbud, sier han.

Hovedelementene i lønnsoppgjøret i Oslo blir en pott på 1,4 prosent per 1. juli til lokale forhandlinger, en økning på 2,78 prosent på alle trinn på lønnstabellen fra 1. mai (minimum 10.750 kroner), frie lokale forhandlinger for advokatstillinger hos Kommuneadvokaten og totalrammen på oppgjøret på 3,96 prosent.

Dersom rammen i staten skulle bli høyere enn i Oslo blir differansen lagt inn i potten til lokale forhandlinger i Oslo.

Oslo ble frontfaget

– Dersom oppgjøret i staten får andre økonomiske rammer enn det vi er enig om nå, så vil vi åpne dialogen, sier finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje.

Hun sier at streiken blant de statsansatte har vært førende for forhandlingene.

– Det har vært førende, det har satt oss i en spesiell situasjon, siden vi har den rekkefølgen på oppgjørene. Og da har vi blitt et frontfag i den forbindelse. Det har gjort at prossessen har blitt ekstra krevende, men det er ekstra godt å vite at vi uavhengig av andre har klart å lande en avtale. Og det er vi veldig stolt av, sier hun.

Sammengeng mellom meklingene

Utfallet kan få betydning for hele den pågående streiken blant Unio og YS i Oslo kommune, og blant Unio, YS og LO i kommunesektoren ellers, og for statsansatte.

– Det er en sammenheng mellom disse tre meklingene. Her er det lagt inn en vurdering av rammen, slik at den skal være sammenfallende med den økonomiske rammen som på et eller annet tidspunkt blir meklet frem for statens side. Skissen er ikke kvantifisert nøyaktig, men skal tilsvare det de statsansatte får, sier Engebretsen.

Oslo kommune er et eget tariffområde. Alle andre kommuner er medlem i KS og er omfattet av Hovedtariffavtalen for kommunal sektor.