Hopp til innhold

Bekymret over gjengutvikling i Oslo

Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Jan Bøhler er bekymret over det som kan se ut som en oppblomstring i gjengmiljøene i Oslo.

Jernbanetorget

Mye tyder på at pakistanske gjenger gjenopptar stadig mer av den kriminelle aktiviteten etter flere år med hardt politipress, skriver Aftenposten.

Foto: Schgaguler, Roland / SCANPIX

Jan Bøhler

Jan Bøhler.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Jan Bøhler har som leder av Oslo Ap, fulgt bekjempelsen av Oslos kriminelle gjenger i flere år. Nå vil oslopolitikeren ha politiet på banen.

Etter skyteepisoden på Furuset 18. mai, og informasjon om at nye kriminelle ungdomsmiljøer er under utvikling blant annet på Holmlia og Grønland, vil Bøhler ha svar.

– Dette vil jeg ta opp med Justisdepartementet, sier Bøhler til Aftenposten.

Opprettet gjengprosjekt

Einar Aas

Einar Aas.

Foto: NRK

Tidlig på 2000-tallet førte gjengoppgjør til at Oslo-politiet opprettet et eget gjengprosjekt. Det fungerte ifølge avisens politikilder så bra at politiet ofte visste om planlagte anslag med våpen i forkant.

Nå har prosjektet blitt en del av avsnittet som kalles spesielle operasjoner (SO), plassert under seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

– Det er helt naturlig at prosjektet blir en del av linjeorganiseringen etter så mange år, sier seksjonsleder for organisert kriminalitet i politiet Einar Aas.

Øremerkede midler halvert

Politiets innsats mot menneskehandel og prostitusjon har også blitt innlemmet i det samme avsnittet.

Tidligere år har politiet i Oslo mottatt seks millioner kroner i øremerkede midler til bekjempelse av kriminelle gjenger.

– I år er midlene halvert. Vi skulle gjerne hatt mer, men vi prioriterer de viktigste områdene, sier Aas.

Flere nye gjenger er i vente

Bøhler frykter utvanning av innsatsen på grunn av de mange forskjellige oppgavene som SO skal ta seg av.

– Det er en forståelig bekymring, men det skal være klinkende klart at vi ser på pakistanske kriminelle og gjengstrukturer som de mest potensielle kriminelle miljøene. De er dermed høyt prioritert, sier Aas.

En tredel av stillingene i SO skal stå ubesatte, ifølge Aftenpostens opplysninger. Samtidig tyder mye på at pakistanske gjenger gjenopptar stadig mer av den kriminelle aktiviteten etter flere år med hardt politipress.

Flere sentrale personer i miljøet har returnert fra en hvileperiode i Pakistan, og nye gjenger er i anmarsj, ifølge avisen.

– Det er et av de tyngste kriminelle miljøene vi kjenner til. Vi kan ikke se at situasjonen i øyeblikket er urovekkende, men vi snakker om tung kriminalitet i et etablert miljø. I tillegg har vi som ambisjon å hindre rekruttering, og det er ingen enkel oppgave, sier Aas.