Hopp til innhold

Anmelder hærverk på trær

Nesten femti trær i naturreservatet på Ekeberg er forgiftet. Nå anmelder Fylkesmannen hærverket.

Video Trær forgiftet i Ekebergskogen

Omgitt av grønne blader, stikker nakne grener opp på Ekeberg. At det nettopp var de høyeste trærne som var døde, fikk Statens naturoppsyn til å fatte mistanke. Se når Live Danielsen i Statens naturoppsyn kartlegger skadene på trærne.

– Det er systematisk de største og eldste trærne som er blitt ramponert og tatt livet av, sier rådgiver hos Fylkesmannen, Øystein Røsok.

Statens naturoppsyn fattet mistanke da de så at det var de høyeste trekronene i Ekebergskråningen som var døde. En kartlegging viste at det var borret hull, og sannsynligvis helt gift inn i 48 trær nedenfor Kongsveien. Hærverket er lett å se, for trærne står helt eller delvis uten blader.

Forgiftet trær

– Her er det et ti millimeter tykt borrehull, og så står en kvist i som plugg, kanskje for å dekke over. Så dette treet er sannsynligvis drept med gift, sier Live Danielsen i Statens naturoppsyn.

Foto: Hanna Seferowicz/ NRK

– Disse hullene er forsøkt skjult ved at det er dyttet inn en pinne, sier Røsok.

– På et par av trærne klarte vi å få ut pinnen og måle hullet til 30 cm. Og det er klart at i et hull som er 1 cm i diameter, og 30 cm dypt, så det an å fylle på nok giftstoff til å ha livet av store trær.

– Når kan dette ha skjedd?

– Vi har ikke klart å tidfeste det, men sannsynligvis har det skjedd denne vinteren eller våren, for de trærne som nå er drept, var i god form i fjor. Men det må ha vært før løvsprett, sier Røsok.

For to måneder siden politianmeldte Fylkesmannen ødeleggelser i naturreservatet mellom Sjømannsskolen og Jomfrubråten. Da dreide det seg om ulovlig hogst i den delen av reservatet som ligger på oversiden av Kongsveien.

Mistenker naboer som vil forbedre utsikten

Fylkemannen tror det er naboer som står bak hærverket for å skaffe seg bedre utsikt mot fjorden.

– I og med at det er de høyeste trærne som er tatt, så er jo et opplagt motiv å forbedre utsikten fra området ved Jomfrubråten. Her kan man se utover fjorden allerede. Men noen av disse trærne stikker så høyt opp at en del av utsikten har blitt, skal vi si, forringet, sier Røsok.

– Ser dere noe sammenheng mellom disse to sakene?

– Ja, vi ser en sammenheng. Det var to trær rett ved hogstområdet som var forgitet, og det er samme metode som er brukt nedenfor Kongsveien. Derfor er det all grunn til å tro at det gjort av samme person, og at det har skjedd i samme omgang, sier Røsok.

Trær forgiftet på Ekeberg

Flere døde tretopper å se fra utkikkspunktet over Ekebergskråningen.

Foto: Hanna Seferowicz/ NRK