Hopp til innhold

– Det blir et klasseskille på sjøen

Bøyene skulle sikre rolig overnatting for båtfolket, men kan se ut til å ha motsatt effekt: En kontingent på 450 kroner skaper krig mellom vanlige båter og dem med vimpel.

Her blir Arntsen jaget vekk fra bøyen

Her blir John Arntsen jaget vekk fra bøyen av en motorbåteier med vimpel som viser at han har betalt kontingent.

Foto: Privat

Med sommer og sol blir det også trangere rundt bøyene i Oslofjorden. Da kan rett vimpel i masta ha alt å si.


Med vimpel som våpen

Da jeg ikke flyttet meg, begynte han å kjøre mot meg i full fart. Flere ganger var jeg redd at han skulle brase rett inn i meg

Båteier John Arntsen

For drøyt en uke siden gikk det for langt for båteier John Arntsen.

Han hadde lagt til ved en bøye i Oslofjorden, og akkurat dekket på til en etterlengtet lunsj, da sommeridyllen fikk en brå slutt. En stor, dundrende motorbåt dukket opp og eieren krevde at han skulle fjerne seg fra bøyen.

– Han sto på sin store, dyre motorbåt og ropte ned til meg at jeg måtte flytte meg. Det til tross for at det bare var oss to på hele området, og at det lå en ledig bøye like ved, forteller Arntsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han opplevde angrepet som så krenkende at han dokumenterte det hele med et kamera.

– Da jeg ikke flyttet meg, begynte han å kjøre mot meg i full fart. Flere ganger var jeg redd for at han skulle brase rett inn i meg, forteller Arntsen.


Retten til å jage vekk

Båteier Jon Arntsen

Etter at John Arntsen skrev innlegg om bøyekrigen på et nettforum, har han fått trusler om å finne båten under vann. – Jeg tok det litt som spøk, og litt alvorlig, så jeg ringte vakten og ba dem holde ekstra øye med båten min, forteller han.

Kjernen i konflikten ligger i en kontingent på 450 kroner. Oslofjordens friluftsråd har lagt ut blå bøyer i naturhavner langs hele fjorden. Bøyene er åpne for alle, og er tenkt for å gjøre det lettere å bli over natten. Men de som har betalt kontigent får førsterett til bøyen, noe som betyr at de kan jage vekk dem som ligger der fra før.

Les også:

Selv om mange klarer å løse situasjonen uten konflikt, er ikke Arntsen den eneste som har fått en ubehagelig opplevelse. Etter at han skrev om saken på et nettforum for en drøy uke siden, kunne tråden etter bare få dager telle flere hundre innlegg.

– Jeg har fått langt mer respons på dette enn jeg kunne ane. Folk forteller at de har blitt truet med å bli nedsprøytet med brannslukningsapparat, og at barnefamilier har måttet bryte opp sent på kveld, forteller han.

Bøye som tilhører Oslofjordens friluftsråd

Bøye som tilhører Oslofjordens friluftsråd.

Foto: John Arntsen

– Det er bare et tidsspørsmål før det ender med fysiske konfrontasjoner, tror Arntsen.

– Men sett i perspektiv med at det gjerne koster mye å ha båt – er ikke 450 kroner et bagatellmessig beløp å krangle om?

– Jo det kan du si, men det er mange ulike bøyer ute på sjøen. Det er ikke lett for en vanlig båteier å vite hvilke man kan bruke, og hvilke man enten har feil båt eller feil vimpel til. Dessuten skaper det et klasseskille når vimpler og klistremerker skal avgjøre hvor du kan oppholde deg.

Vimpelen til venstre gir deg rett til å jage vekk andre fra Oslofjorden friluftsråd sine bøyer

- Det skaper et klasseskille når vimpler og klistremerker skal avgjøre hvor du kan oppholde deg, mener båteier John Arntsen.

Foto: John Arntsen

– Skylder på allemannsretten

Her finner du Oslofjordens friluftsråd sine bøyer.

Her finner du Oslofjordens friluftsråd sine bøyer.

Foto: Oslofjordens friluftsråd

Terje Næss fra Oslofjordens friluftsråd har ansvar for bøyene, og forteller at også han har merket seg den stadig hissigere debatten. Men Næss har ikke noe til overs for dem som bruker allemannsretten som argument for å slippe å bidra.

– Folk skyver allemannsretten foran seg, fordi de ikke vil betale, sier han.

Hittil ser han ingen grunn til å endre reglementet, og mener prisen bør være overkommelig.

– Vi går i underskudd på dette. Jeg skulle gjerne sett at vi klarte betale alt, men midlene strekker ikke til. Vi synes derfor at et spleiselag er en god løsning, sier han.

– Mangel på sosial intelligens

Næss har derimot en klar oppfordring til dem som ikke klarer å oppføre seg rundt bøyene.

– Dette hadde ikke vært et problem hvis medlemmene brukte vimpelen på en fornuftig måte. Mitt forslag er å invitere båter uten vimpel til å dele bøye. Da vil de enten takke nei, eller så vil du få en ny båtvenn, sier han.

Naturvernminister Bård Vegard Solhjell har nå fått brev av engasjerte båteiere, med oppfordring om å uttale seg om hvorvidt private selskaper skal få fortsette å ha private bøyer langs den norske kysten.

Djevelbøya

Også Norsk Havseiler- og Krysserklubb har bøyer ute, men de er kun for medlemmer. – På folkemunne heter de bare djevelsbøyene, forteller Arntsen.

Foto: John Arntsen