Hopp til innhold

Vurderer å be om politihjelp for å fjerne teltleir

Hvis situasjonen ved teltleiren utenfor Sofienberg kirke blir uholdbar, kan det bli nødvendig med politiets hjelp, mener Oslo Bispedømme.

Romfolkets teltleir utenfor Sofienberg kirke

Romfolket har slått leir utenfor kirken fordi de føler seg forfulgt av politiet og søker beskyttelse på kirkelig grunn.

Foto: Marianne Holden/NRK

Rundt 200 personer fra romfolket slo i går leir utenfor Sofienberg kirke i Oslo. Årsaken er at de føler seg forfulgt av politiet og søker beskyttelse på kirkelig grunn.

– Hvis det blir en uholdbar situasjon som skaper uro i nærmiljøet, må vi vurdere å be politiet om hjelp, sier fungerende biskop i Oslo Olav Dag Hauge.

Prost Ingar Seierstad

Prost Ingar Seierstad.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Kirken er i dialog med myndighetene i byen for å finne en løsning på situasjonen.

– Vi føler med dem. Mange synes de er i en fortvilet situasjon, men kirken kan ikke løse problemene deres, sier Hauge.

Bispedømmet håper å finne snarlige løsninger i samarbeid med politikere, bydelen og ulike organisasjoner, som Kirkens bymisjon, Frelsesarmeen.

– Ikke et blivende sted

Prost i Nordre Aker Ingar Seierstad sier at det kan ta tid før de får klarert situasjonen, men leiren kan ikke bli en permanent løsning.

– Forutsetningen slik vi oppfattet det i begynnelsen, var at dette var en markering og ikke et blivende sted, noe det ikke kan være, sier Seierstad.

Møte på rådhuset

Seierstad får støtte av byrådsleder Stian Berger Røsland (H), som kaller situasjonen uholdbar.

– Jeg håper den kan bli løst raskest mulig. Det er gode grunner til at vi ikke tillater camping i parker i Norge, sier Røsland.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland besøker Sofienberg kirke der romfolket har slått leir. Teltleiren er satt opp av folk som sier de føler seg forfulgt av politiet, og derfor søker beskyttelse på kirkelig grunn.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Han har kalt inn Oslo bispedømme til møte på rådhuset tirsdag klokken 14.

– Jeg vil høre hvordan kirken ser på situasjonen. Dette er blitt større enn man trodde på forhånd, og nå må vi jobbe sammen for å løse situasjonen, sier Røsland og understreker at det er kirken som må ta en avgjørelse.

– Men etter hvert vil den helsemessige situasjonen bli så prekær at noe må gjøres, sier han.

Bekymret for avfallet

Førstkommende torsdag skal bydelsoverlege i Grünerløkka bydel Finn Bovim inspisere området etter at det har kommet flere bekymringsmeldinger fra naboer.

Finn Bovim

Finn Bovim.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– De er bekymret for avfallshåndtering og for at det kan komme rotter, opplyser Bovim.

Han sier det også er kommet meldinger om at noen av dem som holder til ved kirken, har stjålet fra byggeplasser i området, men understreker at det i så fall er en sak for politiet.

– I utgangspunktet skal disse menneskene behandles med respekt, og vi må forutsette at de følger norske lover og regler. Hvis ikke, er det et politiansvar å rydde opp i det, sier bydelsoverlegen.