Hopp til innhold

Vil la kommunen dekke behovet for studentboliger

Oslo arbeidersamfunn vil la studenter betale en lavere husleie til kommunene istedenfor en dyr leie til private utleiere.

Studentboliger i Oslo

Kun 15 prosent av studentene i Oslo og Akershus får studentbolig og leder i Oslo arbeidersamfunn, Fredrik Mellem, mener man nå må ta nye grep i studentboligpolitikken. Bilde: Studentboliger på Grünerløkka i Oslo.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX


– Det er bedre at studenter betaler en lavere husleie til kommunene enn dyr leie til private utleiere.

Fredrik Mellem

Leder i Oslo arbeidersamfunn Fredrik Mellem

Foto: Oslo Arbeidersamfunn

Det mener leder i Oslo arbeidersamfunn Fredrik Mellem, som nå foreslår at regjeringen må pålegge kommunene å dekke minst 80 prosent av behovet for studentboliger.

Ifølge tall fra Studentsamskipnaden får kun 15 prosent av studentene i Oslo og Akershus studentbolig, og Mellem mener man nå må ta nye grep i studentboligpolitikken.

– Staten og kommunen må ta dette ansvaret sammen. 80 prosent av behovet for studentboliger er det naturlig at det offentlige dekker. Det blir et ulevelig press på prisene på det private leiemarkedet, det ser vi nå og det kommer til å bli verre med årene.

Hvor skal pengene komme fra?

– De studentene som bor privat i dag viser seg å være betalingsdyktige, så det er bare å sette i gang å bygge og leie ut til en noe mer menneskelig pris enn det som er i dag. Det skulle være lønnsomt for kommunen å gjøre dette.

– Dårlig idé

Men langt fra alle synes Mellems forslag er en god idé.

Tord Lien, Frp

Tord Lien, FrP

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

– Dette er umulig, sier andre nestleder i Utdanningskomiteen på Stortinget, Tord Lien fra Fremskrittspartiet.

– Det er en forferdelig dårlig idé. De store kommunene i Norge har per i dag ikke økonomi til å bygge subsidierte studentboliger. Det har derimot staten en helt annen finansiell ryggrad til å gjøre.

– Ikke aktuelt

Partifelle, stortingsrepresentant og boligpolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Håkon Haugli, har heller ikke tro på forslaget fra Oslo arbeidersamfunn. Han sier det ikke er aktuell politikk å overføre studentboligansvar til kommunene.

Håkon Haugli (Ap)

Håkon Haugli, Ap

Foto: Arbeiderpartiet

– Jeg tror at flertallet på Stortinget og vi mener at samskipnadene er best egnet til å bygge studentboliger.

– Kommunene har en viktig jobb å gjøre ikke minst i forhold til å få til sosial boligbygging og i forhold til på legge til rette for boligbygging generelt og studentboliger spesielt, sier Haugli.

Han tror likevel utspillet er er et godt oppspill til debatt.

– Men det blir neppe dette som blir politikk i praksis, sier Haugli.

– Dette er statens ansvar

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen, Venstre

Foto: Svein Ommundsen

Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen fra Venstre, mener kommunen skal bidra med å legge til rette og regulere og sørge for at det er ledige tomter for studentboliger.

Selve byggingen av studentboliger er et statlig ansvar, sier Elvestuen.

– Når det gjelder høyere utdanning og flere studentboliger er det først og fremst et statlig ansvar. Det er staten som må sørge for at det er et bedre finansielt grunnlag for å realisere flere prosjekter med studentboligbygging.