Hopp til innhold

5000 blir bitt av hund hvert år: – Eiere må ta ansvar

Hvert år blir 5000 mennesker bitt av hund i Norge. Hundeekspert ber hundeeiere ta ansvar.

Hund

Hvis en hund viser aggressiv atferd eller gjør truende utfall mot noen, så kan man forlange den avlivet. I tillegg risikerer eieren en bot.

Foto: Linn Simonsen

Onsdag ble en mann tilsynelatende uprovosert bitt av en hund i skrittet på Oppsal i Oslo.

Hendelsen er langt fra enestående, for hvert år blir 5000 mennesker bitt av hund i Norge, ifølge Geir Marring i Oslo hundeskole. Han er en av dem som har holdt flest hundekurs i landet og synes slike hendelser er veldig trist.

Ulv

- Vi må aldri glemme at hunden er i slekt med ulven, sier Geir Marring.

Foto: Colorbox

– Samtidig må vi aldri glemme at hunden er et lite produkt av ulven. De har det samme kromosomantallet og kan parre seg med ulven og få avkom, så hundeeiere har et særskilt ansvar så vi ikke kommer opp i farlige situasjoner, sier han.

Les også: Skambitt av hunder

Saken fortsetter under bildet

Leder av Oslo hundeskole, Geir Marring

Geir Marring i Oslo hundeskole sier det er viktig å sende hunder så mye dempende signaler som overholdet mulig.

Foto: Oslo hundeskole

– Send riktige signaler

Marring sier det er viktig å sende hunder så mye dempende signaler som overholdet mulig, ved å ikke se på dem og ikke stoppe opp, men gå rett forbi.

Hvis eieren setter hunden i vanskelige situasjoner eller dominerer den for mye, kan den bli nervøs. En typisk situasjon der hunden kan oppleve som truende er når man går kommer ovenfra i en trapp, fordi man da får en dominant holdning.

– Hunder sender signaler på et veldig tidlig tidspunkt om de føler seg truet eller ei, og så er vi mennesker ofte litt dårlige til å lese signaler og da kan det smelle.

Border collien Lizzie

Geir Malling sier det er viktig å se på hva slags hund vi velger til hvilket formål, og hvor dyra skal bo. Border Collier (bildet) kan bli stresset av å bo i sentrum og i små leiligheter.

Foto: NKK

– Jeg er av den oppfatning at jeg aldri stoler på en hund, det er kanskje rart at jeg sier det som har hatt flest hundekurs i hele Norge, samtidig man ikke bli helt hysteriske, hunder stort sett bare er til stor glede.

– Loven er klar

Ikke mange av de om lag 5000 årlige tilfellene der folk blir bitt blir anmeldt.

Men loven er klar: Hvis en hund viser aggressiv atferd eller gjør truende utfall mot noen, så kan man forlange den avlivet. I tillegg risikerer eieren en bot.

Les også: Hundeeier i Mandal blir tiltalt

Vil at hundeiere skal ta ansvar

Marring er ikke sikker på om det å ha en hund bør være allemannsrett.

– Det er viktig å se på hva slags hund vi anskaffer oss til hvilket formål og tenke på hvor disse dyra bor. Det å bo i sentrum eller i små leiligheter kan være stressende for enkelte raser.

Marring sier hundeeiere må være flinke til å lese hundens språk, og at det er et problem at vi ikke er gode nok til det.

–Man må ta ansvar og kurse seg opp, når en skal anskaffe seg et dyr.