Hopp til innhold

Slutt på fri rettshjelp

Fra i dag er det ikke lenger gratis å få hjelp fra Kontoret for Fri Rettshjelp. Nå må alle ut med en egenandel på 805 kroner.

Illustrasjonsfoto
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Egenandelen blir innført etter at regjeringen i mars kuttet støtten med to millioner kroner.

Justisdepartementet mente Oslo kommune i stedet burde betale regningen. Men det ville ikke kommunen, og nå er det rettshjelpbrukerne som får regningen.

Ikke råd til mat

En av dem som få merke omleggingen på lommeboka er Lillemor Normann. Hun har fått juridisk bistand fra kontoret for fri rettshjelp siden før sommerferien.

Da ektemannen ble innlagt på sykehjem mistet hun hans pensjon, men hos den gebyrfrie advokaten får hun nå hjelp til å søke om å motta deler av denne summen.

- Egenandelen vil gå på bekostning av mange ting når budsjettet mitt er så sprengt som det allerede er, sier Nordmann. Hun har allerede måttet få økonomisk hjelp til å kjøpe mat.

Ber kommunen spytte i penger

SV politiker Knut Even Lindsjørn i Oslo er opprørt over egenandelen, og mener Oslo kommune må spytte penger i rettshjelp-kassa.

- Det er uverdig å belaste de aller fattigste med denne egenandelen, sier han.

- Feil adresse

Byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug, mener SV retter kritikken mot feil adresse.

- SV og Arbeiderpartiet i Oslo bør heller angripe sin egen regjering, og sørge for at den tar ansvar, sier hun.

Lindsjørn er enig i at regjeringens kutt var uklokt, og er gjerne med på å kreve mer penger fra staten, men han mener det ikke er tid til å vente på at regjeringen skal bevilge mer penger.

- Det viktigste nå er å hindre at brukerne av fri rettshjelp blir rammet, sier han.