Hopp til innhold

Smittes på sykehus

Hver tredje intensivpasient på Ullevål sykehus i Oslo blir smittet av sykehusinfeksjoner.

Sårbehandling
Foto: Ill.foto:Heiko Junge / Scanpix

Infeksjonene kan få alvorlige konsekvenser.

- Det er veldig sårbare pasienter som i utgangspunktet har flere organsvikt, sier avdelingsoverlege Kjell Olafsen.

Vanskelig å bekjempe

Pasienter som blir sykere av å ligge på sykehus er et økende problem. Sykehusinfeksjonene brer om seg, og er vanskelig å bekjempe.

Tall fra i fjor viser at det er en økende tendens at pasienter smittes med infeksjoner mens de er på sykehus. Og verst er det på intensivavdelingen der så mange som hver tredje pasient smittes.

På intensivavdelingen ligger de sykeste av de syke, men likevel må de dele rom med andre pasienter. Dette gjør at  de er ekstra utsatt for smitte.

Smitter fra seng til seng

Olafsen mener den ideelle intensivavdeling skulle bestå av store enkeltrom. Men dette e rdet ikke nok personell til.

- Intensivpasienter trenger en sykepleier stand by hver time hele døgnet.

De mange sykehusinfeksjonene bekymrer avdelingsoverlege for hygiene og smittevern, Bjørg Marit Andersen. Hun viser til en undersøkelse fra Tyskland. Den avdekket at hele 30 prosent av bakteriefloraen fra en pasient havnet i nabosengen når sykehussengene står så tett som de gjør på intensivavdelingen på Ullevål.

- Det er helt feil å legge tre veldig dårlige, infeksjonsutsatte pasienter på fellesrom, sier Andersen.

Må behandles på nytt

Men det er ikke bare på intensvavdelingen pasientene blir sykere enn de opprinnelig er. Åtte prosent av alle pasienter får en eller annen form for smitte mens de ligger på Ullevål sykehus, og mange blir så alvorlig syke av det at de må legges inn og behandles på nytt.

Det største problemet er MRSA, såkalte resistente gule stafylokokker. I fjor var det tre slike utbrudd på Ullevål der både pasienter og ansatte ble smittet.

Intensivavdelingen slapp unna, men dette fikk store konsekvenser for andre avdelinger.

- MRSA er et problem både fordi disse pasientene skal isoleres, og det er ganske dyrt. Dessuten må vi sette i gang smitteoppsporing ved å teste andre pasienter og personalet, forteller Andersen.

To isolater stengt

Også mindre alvorlige infeksjoner kan få store konsekvenser for folk som allerede er svært syke.

Men i stedet for å kunne skåne flere pasienter for smitte ved å legge dem på isoalt, står to isolater utbrukte fordi sykehuset ikke har nok ansatte.

- Vi går på akkord med det vi kunne ønske, sier Olafsen.