Hopp til innhold

61-åring døde på cellen: Hevder politiet ignorerte ropene om hjelp

Det var fullstendig rutinesvikt hos politiet, hevder en 26 år gammel mann som satt i cellen ved siden av 61-åringen som døde i arresten på politihuset i Stavanger.

26-åring

26-åringen satt i cellen ved siden av 61-åringen som døde på arresten søndag. – Etter min mening gjorde ikke politiet en god jobb søndag kveld, sier mannen.

Foto: Rolv Christian Topdahl

– Jeg merket fort at det var noe galt. Han slet med å puste, og forsøkte å rope om hjelp. «Dere må hjelpe ham, gjør noe», skrek jeg. Politiet reagerte med sinne og sa at jeg skulle roe meg ned. Det nyttet ikke, forteller den 26 år gamle mannen fra Sandnes til NRK.no.

Søndag formiddag ble den 61 år gamle mannen innbrakt til arresten for beruselse. Klokken 18.01 ble han funnet livløs under en inspeksjonsrunde og det ble umiddelbart satt i gang livreddende førstehjelp, ifølge politistasjonssjef i Stavanger, Odd Tveit Jørgensen.

Ambulansepersonell fortsatte førstehjelpen på cellen, men 18.50 ble mannen erklært død.

Har sittet i arresten før

26-åringen hevder han observerte hele hendelsesforløpet fra sin celle i arresten i Stavanger søndag. Han har sittet i arresten i Stavanger ved et par anlendinger tidligere, denne gangen for vold. Han sier han kjenner rutinene, men hevder at alt var «annerledes» søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mann døde i arresten i Stavanger

61-åringen ble funnet livløs under en inspeksjonsrunde ved 18-tiden søndag kveld. Klokken 18.50 ble han erklært død.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Dette har gått innpå meg. Jeg tenker på familien, og det at han kunne vært i live bare han hadde fått hjelp tidligere. Etter min mening gjorde ikke politiet en god jobb søndag kveld, sier Sandnes-mannen.

NRK.no har vært i kontakt med mannens advokat, som bekrefter at 26-åringen var i arresten søndag.

– Tok lang tid før politiet reagerte

– Det er veldig lydt mellom cellene. Han dunket i døren og forsøkte å rope på hjelp. Jeg hørte halsen hans gurglet og han slet med å puste. Plutselig hørte jeg at han falt i gulvet, forteller 26-åringen.

Ifølge 26-åringen tok det om lag 15 minutter før politiet reagerte. Da kom de løpende med hjertestarteren.

– Sjekket ikke cellene like ofte

– Men det virket ikke som de visste hvordan en hjertestarter fungerer. Det var bare kaos, forteller han.

Mannen hevder at politiet ikke på noe tidspunkt gikk inn til 61-åringen og sjekket ham på nært hold. Politiet gikk først inn i 61-åringens celle da de startet gjenopplivingen, sier han.

– Politiet sjekket ikke cellene så ofte som de pleier, altså hver halvtime. Istedet kom de kanskje hver time. Det var ekstra kaldt på cellene denne kvelden, og vi fikk heller ikke alle måltidene vi har krav på, forteller 26-åringen.

– For tidlig å konkludere

Politistasjonssjef i Stavanger, Odd Tveit Jørgensen, sier til NRK at han ikke kan kommentere saken.

Regionleder Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenheten mener det er for tidlig konkludere med at Stavanger-politiet sviktet i rutinene.

– Det er for tidlig å si om rutinene sviktet. Vi etterforsker nå om rutinene som gjelder i arresten ble fulgt, sier Eikeseth Mjøs til NRK.no.

Eikeseth Mjøs leder etterforskningen av politiet i Stavanger og sier at de nå gjennomgår logger som er innhentet fra politiet.

– Vi har også bedt om utlevering av videoovervåkning av arresten, sier Eikeseth Mjøs.

Er avhørt av Spesialenheten

Spesialenheten har i løpet av mandag avhørt ansatte i politiet som har befatning i saken og andre vitner i saken. 26-åringen ble også avhørt mandag.

– Hvorfor ble ikke mannen fremstilt for legesjekk før han ble satt i arresten?

– Dette er noe jeg ikke kan svare på nå. Vi er i en innledende fase av etterforskningen og av hensyn til det kan jeg ikke komme med detaljer, sier Eikeseth Mjøs.

Avdøde er obdusert og Spesialenheten venter på svar fra den foreløpige obduksjonsrapporten.

Ifølge 61-åringens sønn sine opplysninger til Aftenbladet.no, skal 61-åringen ha hatt et alkoholproblem, og diabetes.

Dette sier politiloven

Politilovens paragraf 9 handler om behandling av berusede personer:

«Dersom den innbrakte på grunn av beruselsen er ute av stand til å ta vare på seg selv eller å gjøre rede for seg, skal politiet straks vurdere umiddelbart å overføre vedkommende til sykehus, legevakt eller avrusingsstasjon. Dersom slik overføring ikke finner sted, skal vedkommende ha legetilsyn ved innsettelsen i arresten.»

Artikkelen fortsetter under videoen.

Søndag ble en 61 år gammel mann ble funnet livløs i arresten i Stavanger. Samme ettermiddag ble han erklært død inne i cella.

VIDEO: Politistasjonssjef i Stavanger, Odd Tveit Jørgensen, vil ikke kommentere 26-åringens påstander. Dette sa han til NRK etter dødsfallet søndag kveld. (Arkiv)

Det heter videre i lovparagrafen:

«Dersom det er grunn til å tro at den innbrakte har hodeskade, indre skade eller betydelig kroppsskade, eller helsetilstanden for øvrig er slik at helsetilsyn anses nødvendig, skal politiet straks tilkalle lege eller annet helsepersonell.»