Hopp til innhold

Disse er savnet i Algerie

Statoil-sjef Helge Lund offentliggjorde søndag kveld navnene til de fem Statoil-ansatte som er savnet etter terroraksjonen i Algerie.

Hele pressekofneransen i Stavanger kl. 22

VIDEO: Helge Lund navnga de fem savnede på en pressekonferanse søndag kveld.

De savnede er:

  • Tore Bech – 58 år, bosted Bergen
  • Hans M. Bjone – 55 år, bosted Brandbu
  • Victor Sneberg – 56 år, bosted Sandnes
  • Thomas Snekkevik – 35 år, bosted Austrheim/Bergen
  • Alf Vik – 43 år, bosted Grimstad

Tore Bech (58), Bergen

Tore Bech

Tore Bech

Foto: privat

Tore Bech var bare på besøk ved In Amenas-anlegget da terrorangrepet skjedde.

Han har tidligere vært i en lederstilling ved et annet anlegg i Algerie (In Salah), og har dessuten vært plattformsjef på Gullfaks C og Veslefrikk-feltet i Nordsjøen.

Tore Bech er stefaren til utviklingsminister Heikki Holmås.

På sin Facebook-side skriver Holmås dette søndag kveld:

– Det er med sorg og fortvilelse jeg har fått vite at min mors mann, Tore Bech, fryktes drept i gisseldramaet i Algerie. Han var Statoils plassjef, Vice President Operations, på In Amenas da gisselaksjonen skjedde. Tore giftet seg med min mor den 8. mai 1981, da jeg var bare åtte år. Vi har hatt et nært og godt forhold. Mine tanker går til alle dem som har opplevd frykt og trusler. Min dype medfølelse går til alle dem som har mistet eller frykter at de har mistet et familiemedlem eller en venn. Jeg takker Statoil og alle andre som har vist omsorg og alle de som har stått på for å redde liv de siste dagene.

Hans Bjone

Hans Bjone.

Foto: STATOIL / NTB scanpix

Hans M. Bjone (55), Brandbu

Hans Bjone (55) fra Brandbu i Oppland er ett av de savnede gislene i Algerie.

Bjone er gift og har to barn, skriver Hadeland. I hjembygda driver han med skogbruk og er en aktiv jeger, ifølge VG.

Bjone har jobbet ved gassanlegget In Aménas i Algerie som Production Manager siden 2009, skriver Oppland Arbeiderblad. Tidligere har han jobbet som Production Supervisor i Statoil, med ansvar for Platform North Sea.

Ordfører i Gran kommune, Knut Magnar Lehre, sier han føler med familien.

– Det er selvfølgelig tragisk. Familien venter og tenker på dette hele tiden. Det må være en meget spesiell situasjon og veldig vanskelig. Jeg føler med familien i denne tøffe tiden, sa Lehre til Oppland Arbeiderblad tidligere søndag kveld.

Victor Sneberg

Victor Sneberg.

Foto: Privat/Linkedin

Victor Sneberg (56), Sandnes

Victor Sneberg bor i Sandnes, men er opprinnelig fra Manndalen i Troms. En kvinnelig slektning sa til Nordlys torsdag at familien opplever situasjonen som forferdelig og uvirkelig.

Sneberg har tidligere studert og jobbet ved Universitetet i Tromsø. Han har vært ansatt i Statoil siden august 1985 og han har jobbet i In Aménas siden oktober 2010. Sneberg er Statoils landsjef i Algerie og områdedirektør i Statoil.

Bjørn Vidar Lerøen i bransjeforeningen Norsk olje og gass sier til Stavanger Aftenblad at han kjenner Sneberg som en person som er god på den menneskelige biten, med respekt for individet og sikkerheten og med god innsikt i oljeindustrien.

– Victor har alltid smilet på lur, og har en konstruktiv og optimistisk innfallsvinkel til alt han gjør, sier Lerøen.

Thomas Snekkevik

Thomas Snekkevik.

Foto: STATOIL / NTB scanpix

Thomas Snekkevik (35), Austrheim/Bergen

Thomas Snekkevik er «Turnaround Team Leader» i Statoil. Snekkevik har jobbet som avdelingsleder ved gassanlegget i In Amenas i tre år, siden januar 2010.

Fra oktober 2007 jobbet han ved Kvitebjørn-plattformen i Nordsjøen.

Snekkevik er ingeniørutdannet i Haugesund i 2002.

Han er ifølge VG ugift og har ingen barn.

Alf Vik (43), Grimstad

Alf Vik er ingeniør og har arbeidet i Statoil siden 2007. De siste årene har han jobbet ved gassanlegget i In Amenas i Algerie, skriver Agderposten. Vik er gift og har tre barn.

Ifølge Agderposten er Vik 43-åringen som kom med et krav på vegne av gisseltakerne.

Både Snekkevik og Alf Vik er fra Austrheim. Ordfører Per Lerøy er ordknapp søndag kveld, men er preget av at den lille kommunen i Nordhordland er så hardt rammet.

– Kriseteamet i Austrheim er satt sammen. Vi har vært klar over at disse personene har vært savnet i en tid.

Ordføreren har ikke vært i direkte kontakt med familien.

Sogneprest i Austrheim, Magne Bjørndal sier dette til NRK:

– Det kommunale kriseteamet har vært aktivert siden før helga. Teamet kan gi støtte til familiene som er berørt. Det er mange som er berørt når noen er savnet, og usikkerheten er stor, sier han.

I samråd med pårørende

Statoil-sjef Helge Lund sier at navnene til de fem offentliggjøres i samråd med deres familier og norske myndigheter.

– Innsatsen for å bringe klarhet gjennom søk og redning fortsetter med uforminsket styrke. Vi står samlet i denne tunge tiden og tenker nå på de pårørendes dype uvisshet og fortvilelse. Vi ber alle vise dem aktsomhet i denne krevende situasjonen. Vi skal gjøre det vi kan for å støtte dem, sier Lund.