Hopp til innhold

Gir blaffen i forbudet

Det er totalforbud mot bruk av ild i en rekke kommuner, men for mange gir blaffen.

brann i noredalen

Det er usedvanlig tørt ute i naturen.

Foto: Ronny Hjertås

Påskeaften brant det på nytt flere steder i Rogaland.
En person ble skadet og en bolig brant etter at huseieren skulle brenne bråte. En rekke gress- og lyngbranner er registrert og slukket bare i løpet av få påskedager. Det er usedvanlig tørt etter en lang og kald vinter.

-Det har vært svært travelt i påsken, sier vaksjef Svein Otto Kristiansen ved Brannvesenet i Sør-Rogaland.

Allerede 10. mars nedla brann- og redningssjef Henry Ove Berg i Brannvesenet i Sør-Rogaland ned forbud mot å tenne ild ute i naturen. Men for mange gir blaffen.

-Alle brannene er nok en kombinasjon av uvørenhet og at for mange ikke tar forbudet alvorlig nok, sier vaktleder Kristiansen.

Les også Gressbrann ved Stokkalandsvatnet
Les også - Brukte tid på å få kontroll

Brann på Rennesøy

Det er totalforbud mot å bruke ild ute i hele Sør-Rogaland, men bare i løpet av få uker er det registrert et førtitalls branner.

Foto: Roy H Stornes

Totalforbud

Totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs gjelder kommunene Stavanger, Sandnes, Time, Randaberg, Sola, Gjesdal, Klepp, Kvitsøy og Rennesøy. Likevel har flere mål med mark har gått med i branner i løpet av de siste ukene.

- Gress- og lyngbranner er tidkrevende og legger beslag på mange av mannskapene våre. Dette er ikke heldig, da det kan gå ut over andre nødstilte, sa Henry Ove Berg før påsken tok til.

Tørt

Det er svært tørt i vinterkulden. Gammelt gress, visne planter, løv og lyng er lett antennelig. Det er ikke en gang lov å fyre opp en sigarett ute i naturen..

- Når det er så tørt som nå skal det veldig lite til før det begynner å brenne. Tenk deg derfor godt om ved bruk av åpen ild utendørs. Mange tror de har kontroll, men ild i tørt gress sprer seg fort, er oppfordringen fra brannvesenet..

Les også Privatperson avverga storbrann
Les også Flere branner i fylket

Slukningsarbeidet i gang

Brannvesenet i Rpgaland har hatt en usedvanlig travel påskeuke.

Foto: Anders Fehn

Siste døgn

Bare i løpet av det siste halve døgnet har brannvesenet måtte rykke ut på flere branner. Den mest alvorlige fant sted i forbindelse med en gressbrann på Ræge i Sola. Forsøk på bråtebrenning kom ut av kontroll og antente et hus som nå er totalskadet. Huseieren måtte kjøres til legevakt med brannskadde hender.

På Figgjo måtte brannvesenet rykke ut etter at brenning av hageavfall kom ut av kontroll.

Ved Europris på Revheimsveien måtte butikken evakueres etter kraftig røykutvikling utenfor butikken.

Les også Kulden øker faren for brann
Les også Satte inn helikopter mot brann