Hopp til innhold

Nå forsvinner gravlyktene fra norske kirkegårder

Mange rapporterer om hærverk når gravlykter og blomster forsvinner fra gravlundene. Når været er kaldt har det svært ofte en helt naturlig forklaring.

Mange rapporterer om hærverk når gravlykter og blomster forsvinner fra gravlundene. Når været er kaldt, har det imidlertid svært ofte en helt naturlig forklaring. Fugler spiser lys og pynt, og flyr også avgårde med gravlysboksene.

VIDEO: Kjell Helge Jåtun har flere ganger sett fugler fly med gravlys i nebbet. Foto: Mathias Oppedal

Kjell Helge Jåtun
Foto: Mathias Oppedal/NRK
Gravlykter som har blitt spist av fugler

Kjell Helge Jåtun med gravlys som fuglene har forsynt seg av.

Foto: Mathias Oppedal/NRK

– Her ser vi hva fuglene lever av om vinteren. Det er 30 prosent olje i slike gravlykter. De har spist godt av denne her, sier Kjell Helge Jåtun, driftsleder ved Eiganes gravlund i Stavanger.

I hånden holder han en gravlykt som er halvt oppspist. Ofte viser det seg at det er sultne fugler som er syndebukkene når det meldes om hærverk på norske gravlunder.

Tror mennesker står bak

Den siste tiden har Stavanger kirkelige fellesråd fått mange henvendelser fra folk som lurer på hva som har skjedd på graven de steller med.

– En del tror det er mennesker som har utført det fordi det ser veldig stygt ut. Vi er veldig plaget av skjærer og kråker, sier Per Øyvind Skrede, gravlundsjef i Stavanger.

For med frost i bakken, og lite tilgang mat blir gravene, som har blitt pyntet til påske, rene matfatet for dyr og fuglar. Skjærer og kråker stikker av med gravlys, og spiser av blomstene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marit Ninni Enoksen

Marit Ninni Enoksen har flere ganger sett kråker og skjærer spise talg fra gravlykter på Eiganes kirkegård i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Gravlyktene, som er fulle av talg, kan skjærene gjerne finne på å ta med seg opp i luften.

– Vi ser mange fugler som flyr rundt med slike gravlykter. En kan risikere å gå under et tre og så kommer det plutselig et lys fallende ned. Det er helserisiko å ferdes på gravplassen da, sier Jåtun.

Marit Ninni Enoksen

Marit Ninni Enoksen er kjent med at fugler stikker av med gravlykter og blomster.

Foto: Mathias Oppedal/NRK
Per Øyvind Skrede

Per Øyvind Skrede, gravlyndssjef i Stavanger.

Foto: Sandnes kirke

– Flyr rundt med gravlykter

To dager i uken steller Marit Ninni Enoksen med graven til sønnen sin. Fugleproblemet er hun godt kjente med.

– Jeg har sett at det har ligget lys rundt som de har holdt på å pirke i. De er alltid rundt oss og flyr rundt med disse lysene, sier hun.

Akkurat nå er det trolig maten fuglene er mest interesserte i, men driftssjefen ser også andre tendenser, når det kommer til fuglene sine rampestreker.

– Vi har rød og hvit lyng oppi skråningen her. Den napper kråken opp gang etter gang. Jeg tror det er ungfugl som leker seg og herjer, sier Kjell Helge Jåtun.

Mener fuglene hører til

Men selv om fuglene skaper trøbbel både på den ene og den andre måten på gravlunden i Stavanger har ikke sjefen tenkt å gjøre noe med problemet.

– Dyre- og fugleliv er jo det en del av det en gravlund skal inneholde. Det er vanskelig å gjøre noen tiltak i forhold til fugler, sier Per Øyvind Skrede.

Og det er brukerne bare glade for.

– Jeg er glad i fugler jeg, så det betyr ingen ting. Det er viktig at det er litt liv rundt oss, sier Marit Ninni Enoksen.

Gravlykter som har blitt spist av fugler

Gravlykt som har blitt spist av fugler.

Foto: Mathias Oppedal/NRK