Hopp til innhold

Skrekkopplevelse i skitrekk

14 år gamle Stig Even Eide fra Stavanger trodde han skulle dø da han ble sittende fast i en foss ved Røldal Skitrekk onsdag. Nå lover eierne av skitrekket å se på sikkerheten.

Redningen på vei til Stig Even Eide
Foto: privat

Ulykken skjedde da Stig Even Eide kom utfor de oppkjørte løypene. Det var siste tur i trekket før klassen skulle reise tilbake til Stavanger. På vei ned, mistet han bagasjen sin.

 

Stig Even Eide
Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Bagasjen skled nedover og ut av løypene, og Stig Even Eide fulgte etter. Men i området utenfor løypene var det et fossefall, og Eide klarte ikke å stanse.

 

 

 

Nedkjølt

Ferden stanset på en liten hylle i fossen. Fem meter nedenfor var det en elv som forsvant inn en tunnel under snøen. Heldigvis så to klassekamerater som var på vei opp i skitrekket, hva som skjedde. De fikk raskt varslet om hendelsen.

 

Stig Even Eide blir berget
Foto: privat

 

Etter 40 minutter ble den klissvåte og nedkjølte 14-åringen berget og kjørt til Odda sjukehus. Dagen etter er han hjemme hos mor og far, og har det etter forholdene bra.

Daglig leder i Røldal Skitrekk, Oddvar Bratteteig, berømmer gutten for at han klarte å holde ut.

Etterlyser sikring

Foreldrene, Lise Heidi Tollefsen og  Svein Åge Tvedt, er preget av ulykken i Røldal, men er svært godt fornøyd med hjelpen fra de ansatte og at det ble varslet så raskt om ulykken. Men de reagerer på at området ikke var sikret eller merket som farlig område.

- Det burde vært fargesterke tau rundt området for å varsle at dette er farlig område, sier Lise Heidi Tollefsen.

- Det vil vi vurdere nå. Vi kan ikke sikre området med gjerde før snøen er borte på grunn av fire meter snø. Men vi kan sette opp skilt eller varsling, sier Oddvar Bratteteig.

Ikke skjedd tidligere

Røldal skitrekk har drevet i 30 år, og har ikke tidligere hatt slike ulykker. Men Røldal er blitt et attraktivt område fordi det er godt med snø i sesongen. Torsdag hadde skitrekket besøk av 10 fulle busser med snøbrukere.

- Det blir mer og mer folk i fjellheimen, og det gjør at vi må endre på hvordan vi driver, og tenke anderledes når det gjelder sikkerhet, sier Bratteteig.

Han vil ikke love gjerder på grunn av de store snømengdene. Med fire meter snø blir gjerdene enormt høye. Men de vil nå vurdere hva de kan gjøre.