Hopp til innhold

Selger ulovlige dyr

Flere dyrebutikker i Rogaland tatt med ulovlige fisker og dyr i hyllene. Nytt lovverk er på vei, men den illegale handelen er vanskelig å stoppe.

Kvelerslange
Foto: Anders Martinsen / Scanpix

 Rogaland er det stedet i Norge hvor det omsettes mest ulovlig importerte fisk og dyr. Ulovlig innførsel og salg av eksotiske fisker og dyr er et stort og økende problem. Ved en kontroll i Rogaland nylig ble det funnet ulovlige fisk, skilpadder og mus i to forretninger.

- Mange butikkeiere vet at det ikke er tillatt å omsette dette gjennom dyrebutikken, eller at de ikke er lovlige å importere til Norge. Så de holder dyrene og fiskene under disken eller på bakrommet, sier seniorrådgiver i Direktoratet for Naturforvaltning, Øystein Størkersen. 

Trodde det var lovlig

Daglig leder i Verdalen Zoo i Sandnes ønsker ikke å kommentere saken. Eier av den andre forretningen som ble tatt, Morten Mortensen i Tysvær Zoo, sier han ikke visste at størene han solgte var ulovlige.

- Det har vært en populær fisk som har vært brukt mange år. Vi har kjøpt den av importør, og trodde at det var en lovlig fisk, sier Mortensen.

Det er en forklaring Øystein Størkersen i direktoratet bare tror så måtelig på.

- Enhver får gjøre seg opp en oppfatning av det. Jeg tror nok at de vi var i kontakt med viste at det ikke er lovlig.

Denne gang fikk forhandlerne bare en advarsel, men vanligvis meldes slike saker direkte til politiet. For myndighetene har en grunn til å se alvorlig på ulovlig innførsel av eksotiske dyr.

Beskytter norske arter

- Vi ønsker å beskytte norske arter mot uheldig påvirkning. Det finnes jo arter i Norge som har vært her i tusenvis av år, men disse artene kan bli fortrengt av fremmedarter fra for eksempel nord-amerika. Signalkrepsen kan være bærer av sykdommer som slår ut norske arter.

Myndighetene arbeider nå sammen med forhandlerorganisasjonen Norges Zoobransjeforbund for å styrke informasjonen til måde forretninger og grossister. Nytt og strammere lovverk er også på trappene. Det er Morten Mortensen i Tysvær Zoo glad for.

- Regelverket er litt uklart. Det har vært mange rykter. Det kunne vært fint med mer informasjon. Vi vil gjerne ha det.

Øystein Størkersen i Direktoratet for Naturforvaltning er smertelig klar over at skjerpede regler ikke vil løse problemet.

- Jeg tror desverre at ting som i seg selv er ulovlige er forlokkende å ta inn og omsette. Se bare på øgler og slanger som er forbudt i Norge. Det er et relativt stort marked for dette rett og slett fordi det er ulovlig.