Hopp til innhold

Flinke klager oftest på karakteren

Klagene fra 10. klasse har økt med 30 prosent.

Klasserom

Mange elever klager også på karakteren 3, mens det er under ti klager på karakterene 1 og 2 - til sammen.

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

En skulle tro at de elevene med dårligst karakter forsøker å gjøre den bedre, men nei: Det er de "flinke" elevene, de som får karakteren 4 eller 5, som står for omkring halvparten av klagene.

Mange elever klager også på karakteren 3, mens det er under ti klager på karakterene 1 og 2 - til sammen.

For skoleåret 2007/08 mottok Fylkesmannen i Rogaland 131 klager på standpunktkarakterer for 10. trinn. Dette er en økning på 30 prosent.

- Forventer mer

- Årsaken er, tror jeg, at det er disse elevene som er mest opptatte av karakterer. De forventer at deres egen innsats gir større uttelling. Mange elever som har svakere karakterer har "vent seg til" å ligge lavt, sier Ståle Ertzgaard, seniorrådgiver i fylkesmannes utdanningsavdeling.

Han mener også at klagingen kan ha noe med ressurser i hjemmet å gjøre.

- Elever fra såkalt ressurssterke hjem får ofte bedre karakterer, og de ressurssterke hjemmene er mer troende til å klage, påpeker han.

Gym, illustrasjonsfoto

Elevene føler sterkest eierforhold til de praktiske fagene, og klager mest på dem, tror seniorrådgiver hos fylkesmannen. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Klager på praktiske fag

Det er svært få klager på fag som matematikk, norsk og engelsk. I stedet havner fagene mat og helse og kroppsøving øverst.

- En skulle tro at det er viktigst å ha god karakter i de "store" fagene?

- Det hadde jeg også trodd. Jeg hadde forventet at norsk, matte og engelsk lå på topp. Men de praktiske fagene er kanskje de fagene elevene føler størst eierforhold til, sier Ertzgaard.

- Synger som ei kråke

- For eksempel kommer kroppsøving høyt opp. Gutter og jenter som vil videre innen idrett, som er kjempegode til å løpe, tror de skal få en sekser.

- Og en elev som har spilt piano i ti år, regner med en femmer i musikk?

- Ikke sant. Også synger vedkommende som en kråke, forklarer han.

Elevene som klagde kommer fra 34 skoler i til sammen 14 av kommunene i fylket. Prosentdelen av 10.-klassinger som klager er størst i Tysvær og Hjelmeland, der om lag fem prosent av elevene har klagd.

Fire av Rogalands kommuner sendte ingen klager til fylkesmannen: Kvitsøy, Sauda, Suldal og Utsira.