Hopp til innhold

Boligkjøp i Budapest ga bikkjeliv

Norske studenter føler seg lurt av Sandnes Sparebank til å kjøpe leiligheter i Budapest i Ungarn.

Invitasjon

Sandnes Sparebank inviterte studenter på middag i Budapest. Banken arrangerte minst to kjøperseminar på Farger cafe i Budapest, et i 2006 og ett i 2007.

Foto: Marte Aronsen / NRK

Middager med alkoholservering, lån uten egenkapital og gullkort førte til at mange studenter fulgte bankens råd, og kjøpte leilighet.

I følge studentene er renteutgiftene i dag mer en doblet, og et salg kan de se langt etter.

- De siste to årene har vært et bikkjeliv, sier en av studentene som kjøpte leilighet i Budapest etter bankens kjøperseminar.

- De serverte alkohol

Det startet med en invitasjon fra Sandnes Sparebank om en middag i Budapest. NRK kan dokumentere at Sandnes Sparebank arrangerte kjøperseminar på Farger café i Budapest ved to anledninger, ett i 2006 og ett i 2007.

Med i følget var flere rådgivere og en banksjef. I tillegg møtte en norsk eiendomsmegler fra et Ungarsk eiendomsbyrå, Central Home, og en advokat fra Hidasi og partnere.

Budapest

I dag studerer omlag 700 nordmenn i Ungarn. De fleste går på veterinær-, tannlege- eller medisinstudiet.

Foto: Attila Kisenbenedek / Scanpix/AFP

- De serverte alkohol - så mye vi ville ha, sier en av studentene.

- Personlig sto jeg i baren og så på bankens powerpoint-presentasjon, der kurver over eiendomsmarkedet pekte en vei, nemlig rett opp.

- Idiotsikkert kjøp

Her ble studentene fortalt at leilighetskjøp i Budapest var idiotsikkert.

- Vi var dumme dersom vi ikke benyttet oss av sjansen, ble det hevdet, sier en av studentene NRK har snakket med.

- Vi ble fortalt at eiendomsmarkedet var ventet å øke i verdi. Banken viste til at euroen ville bli innført i Ungarn, og erfaringer fra andre land, viste at det da var en automatikk i at alle priser ville stige.

Studentene ble tilbudt lån uten egenkapital.

- Det var ingen maksgrense på hvor stort lånet kunne være. Vi fikk også tilbud om ett ekstra kredittlån dersom vi fikk problemer med å betjene boliglånet.

- Flaut

Enden på visen var at de kjøpte leilighet. Dagen etter kjøperseminaret, klokken ni, skal banken ha tatt i mot studenter som ville ta opp lån.

- Tanken var å selge leiligheten etter studiet med en god fortjeneste, og dermed en god inngangsbillett til det norske boligmarkedet, sier studentene. Men i dag er det bare flaut, medgir de.

I dag studerer omlag 700 nordmenn i Ungarn. De fleste går på veterinær-, tannlege- eller medisinstudiet. Tall fra banken viser at omlag 40 studenter fulgte bankens råd, og kjøpte leilighet. I gjennsomsnitt tok studentene opp lån for 700.000 kroner hver.

Etter det NRK vet fortsatte Sandnes Sparebank å selge leiligheter i Budapest fram til mai i fjor. Flere ANSA*-representanter har benyttet seg av bankens tilbud.

Til salgs i ett år

I dag vil mange av studentene kvitte seg med leilighetene.

- Leiligheten min har stått til salgs i ett år nå, uten interesserte kjøpere, sier en. Markedet er helt dødt.

For å klare å betale boliglånet er foreldre og samboere involvert.

- I en periode var renteutgiftene oppe i 15.000 kroner per måned, sier en av studentene.

I tillegg kom fellesutgifter, strøm og vann på leiligheten. Dette skulle dekkes inn med seks tusen kroner i studielån.

- Vi føler oss veldig dumme. Vi burde ha sett nøyere på regnestykket, men på et vis lot vi oss drive med av begeistringen. Banksjefen gjorde et troverdig inntrykk, sier en av studentene.

Banken avviser

Sandnes Sparebank avviser at de har arrangert kjøperseminar for studenter i Budapest, men bekrefter at de har avholdt informasjonsmøter.

- Vi har deltatt på informasjonsmøter etter invitasjon fra ANSA, der vi har informert studentene om fordelaktig brukskonto, og om muligheter til å få lån i banken, sier kommunikasjonsdirektør Ingrid Fure Schøpp i Sandnes Sparebank. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sandnes sparebank

Banken avviser at de arrangerte kjøperseminar, men bekrefter at både banksjef og rådgivere har reist til Budapest ved flere anledninger.

Foto: NRK

Hun bekrefter at både banksjef og rådgivere har reist til Budapest ved flere anledninger.

ANSA hevder derimot at banken leide plass til invitasjonen på organisasjonens nettsider, og at de utover dette ikke hadde noe med arrangementene å gjøre.

Kunne ikke forutse finanskrisen

- Hva synes banken om den knipen mange av studentene befinner seg i dag?

- Det er selvsagt veldig dumt at studentene skal tape penger på å kjøpe leilighet i Budapest, og vi skulle ønske at vi kunne ha sett finanskrisen før den kom. Men ingen kunne forutse en slik krise, sier Schøpp.

- Men har ikke banken plikt til informere lånekunder om faremomentene ved et produkt?

- Det er alltid en risiko for at boligen kan gå ned i verdi, det vet alle. Jeg kan ikke se at vi har en ekstra plikt til å informere om det, sier Schøpp.

- Hvordan tenkte banken at studentene, med studielån, skulle finansiere leiligheten?

Tatt høyde for renteøkning

- Det skal være rom for at studenter med studielån skal kunne ta opp et boliglån. Det er tatt høyde for renteøkninger i alle beregninger som er gjort.

- Hvilket kjennskap hadde banken til boligmarkedet i Budapest?

- Vi var tilknyttet advokater, oversettere og meglere i Budapest for å kunne gi skikkelig hjelp til de som ønsket å kjøpe leilighet. Utover det er det en selvfølge at kundene selv gjør sine undersøkelser. Ellers mente mange at Ungarn var i en økonomisk oppsving, og Sandnes sparebank mente, på dette tidspunktet, at det kunne være lurt å kjøpe leilighet her.

- Angrer dere på rådene i dag?

- Nei, ikke i det hele tatt. Studentene er i en situasjon mange andre boligkjøpere er i dag, enten de har kjøp bolig i Stavanger eller i Budapest. Men vi oppfordrer kunder som har problemer å ta kontakt med oss for å få hjelp.

* ANSA er Association of Norwegian Students Abroad, en organisasjon for norske studenter i utlandet.