Hopp til innhold

Klimameter på plass

Nå kan siddiser lese av klimagassutslippene i Stavanger på byens nye klimameteret.

Klimameteret

Klimameteret gir en oversikt over klimagasser i Stavanger Sentrum.

Foto: Stavanger Kommune

På Lars Oftedals plass i sentrum har Stavanger kommune satt opp en skjerm som forteller hvor mye CO2 som til enhver tid sendes ut i atmosfæren fra biltrafikk og bygg i Stavanger.

– Med Klimameteret får vi synliggjort hvor mye det faktisk dreier seg om. Det kan være et viktig steg på veien mot en mer klimavennlig hverdag, mener miljøvernsjef Olav Stav.

Kommunens mål er å redusere CO2-utslippene med 30 prosent fra dagens nivå innen 2020, og da må både det offentlige, næringslivet og folk flest bidra.

Biltrafikk og energibruk i bygninger er de største kildene til klimagassutslipp i byen.

Grafer og streker på skjermen viser utslippene den siste timen, døgnet, uken og måneden. Deretter følger tips og råd om hva siddisene selv kan gjøre for å redusere utslippene.

Klimameteret er en del av et internasjonalt samarbeidsprosjekt. Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og flere fylker og kommuner i Storbritannia og Sverige får EU-støtte for å finne måter å redusere de lokale klimagassutslippene på.

- Vi håper dette kan være et verktøy til å få enda flere til å ta sin del av ansvaret for en mer bærekraftig framtid. Hver eneste klimasiddis er viktig, sier Olav Stav.