Hopp til innhold

Nye hopp i Kjerag etter raset lørdag

Trass i at de opplevde raset lørdag som dramatisk, er basehoperne i gang igjen fra Kjerag. Ordføreren vurderer faren for et nytt stort ras som liten.

Basehopper Kjerag

15 hoppere var søndag samla i Lysebotn for å hoppe fra Kjerag. Raset lørdag skremte dem, men stopper dem ikke.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

- Vi lever i naturen, og med naturen så vi hopper.

Det sier basehopper Kim Stian Møller fra Stavanger. NRK Rogland snakker med ham mens han er på vei opp til Kjerag for å hoppe.

I alt 15 basehoppere er samla i Lysebotn denne helga, og de lar seg ikke stoppe etter lørdagens ras.

Les også: - Husene ristet da raset kom

- Var dramatisk

Da det 50 meter brede raset løsna rundt 300 meter oppe i den 1000 meter høye fjellsiden lørdag morgen satt Kim Sian Møller i klubbhuset og nøt dagens første kaffekopp. Da hørte han det han trodde var et helikopter..

- Hva, er det et helikpopter som kommer nå, tenkte jeg, og så bare kom det ennå mer og så raste det ut i sjøen. Røykskya stod over fjorden, og jeg tenkte at det var helt villt, men så kom bølgen. Vannet ble bare sugd tilbake, hele sjøen kokte, og så forsvant alt vannet og så kom det tilbake igjen. Det var dramatisk, sier han.

Frykter nye ras

Han innrømmer at de er redde for at det skal komme nye ras.

- De som har greie på det, sier at dette bare var et lite ras, og at det kan tyde på at det kommer et større ras, sier han,

Likevel lar ikke basehopperne seg stoppe.

- Ja da, vi hopper - dagene går som normalt her inne, sier Kim Stian Møller, og legger til:

- Det er vel gjerne tryggest helt oppe på toppen....

Et overheng

Ordfører Ole Tom Guse i Forsand har studert bilder fra rasområdet. De blir mandag sendt til en geolog som skal vurdere om det er nødvendig med synfaring. Selv om det er ganske store masser som er rast ut, anser Guse faren for et nytt stort ras nå som liten.

- Det ser ut til at det er et overheng oppe i fjellsiden som har sluppet taket. Det gjør faren for et nytt stort ras mindre enn om sjølve fjellet hadde rast, sier han.

Advarer småbåtfolket

Likevel advarer han småbåter mot å gå for nær fjellsiden. Det er fordi det i dagene etter et slikt ras erfaringsmessig kommer en del steinsprang og småras.

At basehopperne tar fjellet i bruk igjen mener han er bare bra.

- Jeg synes det er flott at de tør bruke naturen videre. Jeg forstår godt at de kan ha blitt litt skremt over raset lørdag, men jeg tror det er større fare for at det skal gå galt når de hopper basehopp enn at de skal bli utsatt for et ras, sier Guse.