Hopp til innhold

Nok en afghaner forsvunnet fra NATO-øvelse

Mandag uteble to afghanere fra en øvelse ved NATOs hovedkvarter i Stavanger. Tirsdag har en tredje afghaner forsvunnet fra hotellet.

En afghansk oversetter har forsvunnet fra en NATO-øvelse i Stavanger tirsdag. Mandag uteble to andre afghanere fra øvelsen, og senteret vet ikke hvor de tre befinner seg.

– Oversetteren meldte seg i syk i går, og i dag har vi ikke klart å komme i kontakt med ham. Hotellansatte har vært inne på rommet, og flere av sakene hans er borte, sier kommandørkaptein Helene Wulff Langeland ved Joint Warfare Centre (JWC) i Stavanger.

Har pass og visum

De tre afghanerne er i Stavanger for å delta i JWCs ISAF-øvelse HQ ISAF/IJC Training Event (ISAF TE 11-02) som startet 2. desember.

Mennene har pass og turistvisum i Norge, og kan derfor bevege seg fritt i landet.

– Vi er ikke sikre på hvor lenge visumet varer. I utgangspunktet skal de reise førstkommende fredag, men visumet varer som regel noen dager lengre enn den planlagte utreisedatoen, sier Wulff Langeland.

ISAF-øvelsen trener personell som skal delta i stabiliseringsstyrken i Afghanistan. I dette tilfellet deltar personell fra en rekke NATO-hovedkvarter, samt utvalgte forsterkningsmannskaper fra samtlige nasjoner som leverer styrkebidrag til NATO.

– Afghanere har bidratt i våre øvelser siden 2005, og vi har ikke tidligere hatt personer fra Afghanistan som har forsøkt å stikke av.

I 2006 forsvant to irakiske fra en NATO-øvelse i Stavanger.

Har kontaktet politiet

JWC har kontaktet politiet i saken, men afghanerne er ikke formelt meldt savnet. Politiet mistenker ikke at noe kriminelt ligger bak forsvinningene.

– Vi tar kontakt med NATO i løpet av dagen, og ser hva vi skal gjøre videre i saken, sier politimester i Rogaland, Hans Vik.