Hopp til innhold

Frustrerte fastleger møter helseminister Strøm-Erichsen

Over halvparten av landets fastleger ber helseministeren trekke forslaget til ny fastlegeforskrift. Tirsdag møter representanter for fastlegeopprøret helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har sagt ja til å møte representanter fra fastlegeopprøret. Møtet finner sted i Universitetsgata 2 i Oslo tirsdag klokka 17.00.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Jan Robert Johannessen

Jan Robert Johannessen er tillitsvalgt for fastlegene i Stavanger og leder i Rogaland legeforening. Han håper at møtet mellom statsrådene og fastlegene blir konstruktivt.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

Motstanden mot forslaget har tiltatt siden det ble lagt fram før jul. Vel 2.500 fastleger, noe som er godt over halvparten, har undertegnet et skarpt protestbrev til helseministeren.

– Forslaget inneholder tallrike og motstridende pålegg om tilgjengelighet, oppsøkende virksomhet og rapportering. I sum er oppgavene uoverkommelige, skriver legene.

– Start på nytt

I tillegg til dette har allmennlegeutvalg i kommunene kommet med egne bekymringsbrev til helseministeren. I Stavanger skrev 75 fastleger under på et slik brev på mandag:

– Dette kommer uavhengig av, og i tillegg til det allerede eksisterende fastlegeoppropet. Jeg håper statsråden dermed tar dette som et sterkt signal om den misnøyen fastleger kjenner over forslaget som har kommet, sier Jan Robert Johannessen, som er tillitsvalgt for fastlegene i Stavanger, til NRK.no.

Han mener at det i de nye forskriftene som foreligger blir mindre tid til pasientene for legene, og mer tid på administrative oppgaver.

Legene er så sterkt uenig i forslaget at de ikke engang ønsker å delta i høringsrunden. I stedet ber de Helsedepartementet om å starte prosessen på nytt, med innspill fra pasientorganisasjoner og relevante fagmiljøer og samarbeid med Legeforeningen og kommuneorganisasjonen KS.

Nylig skrev også 75 universitetslektorer og professorer i allmennmedisin i et brev at de ikke lenger vil kunne anbefale studenter å spesialisere seg i allmennmedisin og bli fastleger.

Johannessen håper at møte mellom fastlegene og statsråden blir konstruktivt:

– Jeg håper at begge parter kan bidra konstruktivt til en bra videre utvikling av fastlegetjenesten.

Vurderer å slutte

Bente Bjørnhaug Pedersen fra Hamar er en av legene som skal møte helseministeren tirsdag.

– Det er veldig bra at hun vil møte oss. Det var dette vi ønsket å oppnå. Vi opplever at forskriften er grenseløs i kravene, og den blir umulig å gjennomføre dette uten at det går ut over pasientene, sier Pedersen til NTB.

– Vi tenker at det logiske hadde vært å begynne helt på nytt og å gjøre det på en samarbeidende måte framfor et diktat. Dersom denne forskriften blir vedtatt, blir det mindre tid til hver pasient. Da må flere henvises til sykehusene. Det blir et problem både for pasientene og helseforetakene, fortsetter legen.

Hun har drevet som allmennmedisiner siden 1994, men sier hun trolig slutter i jobben som fastlege hvis forslaget blir vedtatt.

I stedet vurderer hun å gå over i rent privat praksis, og flere andre vurderer det samme, ifølge Bente Bjørnhaug Pedersen.

– God dialog

Allmennlegeforeningen er som nevnt kjent med grasrotopprøret, selv om foreningen ikke har vært involvert.

Leder Trond Egil Hansen sier budskapet støtter Legeforeningens vurdering om at det er nødvendig å gjøre store endringer i forslaget som foreligger.

Han ser ingen konflikt mellom fagforeningens arbeid med saken og private initiativ.

– Vi jobber for å ha en god dialog med Helsedepartementet og ønsker å bidra i høringsprosessen videre. Det er et spørsmål om hvordan man kan bidra til at resultatet blir best mulig, sa Hansen til NTB nylig.

Uaktuelt å forkaste

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har allerede gjort det klart at det er uaktuelt å forkaste forslaget som er utarbeidet, til tross for den kraftige kritikken som har kommet de siste ukene.

– Det ser jeg ikke på som realistisk. Vi må gjennomføre høringsrunden og så vurdere innspillene som kommer. Det er selvfølgelig elementer i forskriften vi kan diskutere, uten at jeg kan gå inn på detaljer nå, har statsråden uttalt.