Hopp til innhold

Elektronisk kokebokmuseum

Universitetet i Stavanger skal åpne digitalt kokebokmuseum med matoppskrifter fra hele Europa.

Salater
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Universitetet har søkt om åtte millioner kroner i støtte fra EU til den internasjonale kunnskapsbasen om mat og drikke på nettet.

Prosjektleder, Helge Jørgensen, sier det haster med å få dokumentert matkulturen vår.

- Det er viktig at vi kommer i gang snarest mulig, hvis ikke vil mye gå tapt.

Kulturarven vår

Museet skal først og fremst være en kunnskapsbase for hotell-og restaurantbransjen, forskning og undervisning. Men også for andre matinteresserte. Det handler om å ta vare på kulturarven vår. Kunnskaper om råstoffer, konservering og tilberedning, sier Jørgensen.

- Vi ønsker å gå fra fortid til nåtid mot fremtiden. Vi skal binde sammen alt fra arkeologisk musuems sine gamle oppskrifter i kokegroper og framover til det å bli verdensmester i kokkekunst, sier han.

Verdensmesteren i kokkekunst, Charles Tjessem, synes det er en god idé.

Charles Tjessem
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

- Jeg tror det er av verdi å ha med historikken - hvordan ting var bygd opp, hvordan de gjorde før i tiden og i dag. Hvordan dyrene ble fôret før f.eks. - det kommer vi tilbake til nå, sier Tjessem.

Ullandhaug kulturpark

Bokmuseet skal holde til i Ullandhaug kulturpark, og det er Norsk hotelfaghøgskole ved Universitetet i Stavanger som skal ha det faglige ansvaret.

Jørgensen vil utvide bokmuseet til å gjelde hele Europa. Hvert land skal samle inn matoppskrifter, oversette til engelsk og legge de ut på nettet.

I første omgang skal norske kokebøker legges ut på nettet, men målet er å få med seg andre land.

- Det kommer i Stavanger uansett, men hvis ve får midler fra EU vil det selvfølgelig gå noe raskere.