Hopp til innhold

Ba Støre redde «Kolskofferten»

Ledelsen ved Dalane medisinske senter møtte i dag helse- og omsorgsministeren for å diskutere «Kolskofferten» sin framtid.

Kåre Aleksandersen

Kåre Aleksandersen fra Eigersund var en av de første pasientene som fikk benytte seg av Kolskofferten.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Ledelsen ved Dalane medisinske senter (DMS) i Egersund møtte i dag helse og omsorgsminister Jonas Gahr Støre i håp om å redde videre drift av hjemmebehandlingsprosjektet for kolspasienter, «Kolskofferten».

170 kolspasienter i Rogaland bruker «Kolskofferten», men Stavanger Universitetssjukehus har vedtatt å avslutte prosjektet for å spare penger.

Mariann Svanes

Mariann Svanes er ansvarlig for kontakten mellom kolspasientene og senteret.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det var et veldig bra møte. En helseminister kan jo ikke love penger over bordet, men han sa at han så med stor interesse på saken, ville ta den med seg videre og drøfte den med Helse Vest, sier Mariann Svanes.

Hun er leder ved avdeling 2 øst ved Stavanger Universitetssjukehus sin avdeling i Egersund, og er ansvarlig for kontakten mellom kolspasientene og senteret.

Dalane DMS var invitert av Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke som ønsker at det blir utformet en egen overordnet strategi for Kolspasienter.

Vil ha «Kolskofferten» på statsbudsjettet

Anne Lise Figved Selbach

Anne Lise Figved Selbach bruker «Kolskofferten» i dag.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg håper de får beholde den. Jeg blir redd når jeg tenker på at de skal ta den bort. Jeg føler meg veldig trygg med den og hadde blitt engstelig uten, sier kolspasient Anne Lise Figved Selbach.

I første omgang er målet å få 5 millioner kroner til drift av prosjektet ut inneværende år. Håpet er at helseministeren skal få permanent drift av kolskofferten inn på statsbudsjettet eller sykehusbudsjettene.

– Det handler om økonomi. Vi synes dette prosjektet er veldig interessant. Vi har gjort flere brukerundersøkelser nå, og de som har prøvd den er veldig fornøyde. Det føler seg veldig mye tryggere, sier avdelingsoverlege ved Dalane DMS, Johannes Bergsåker Aspøy.

– Kan slippe sykehusopphold

Kofferten inneholder en datamaskin med kamera og direkte kontakt med helsepersonellet på Dalane DMS. Dette gjør at pasienten kan få mer behandling hjemme, som regjeringen har lagt opp til i samhandlingsreformen.

– Det jeg håper å oppnå med møtet er at prosjektet får de nødvendige økonomiske midlene. Jeg håper at regjeringen satser på dette nå, slik at vi kan vise at dette er veien å gå, og at vi kan få den inn i budsjettene, sier Bergsåker Aspøy.

– Vi vil prøve å få frem at «Kolskofferten» utgjør en forskjell for disse pasientene. Ved å følge dem så tett hver dag kan vi hjelpe dem med de problemene de måtte ha både fysisk og psykisk. Det gjør igjen at vi kan være tidlig ute med behandling. De vil kunne slippe sykehusopphold eller få et kortere opphold enn det som ellers hadde vært nødvendig, sier Mariann Svanes.