Hopp til innhold

Hadde ventet 40 millioner til ny skole – får bare 19 millioner

Kommunepolitikerne i Bjerkreim får en ny nøtt etter skolebrannen i romjulen: Forsikringsselskapet vil bare erstatte mindre enn halvparten av av det kommunen ville bruke på ny skole.

Brann Vikeså skule

Småskolen på Vikeså skule begynte å brenne midt på natten i romjulen 2010. Bygningen ble totalskadd i brannen, og brannvesenet holdt på med etterslukking langt utpå formiddagen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Erstatningsbeløpet for småskolen på Vikeså er betydelig lavere enn forventet, skriver Bjerkreim kommune på sine nettsider.

Vikeså skule ble totalskadd i en brann i romjulen i fjor.

Administrasjonen ventet å få tilbake rundt 40 millioner kroner på forsikringen. Imidlertid mener forsikringsselskapet Chartis Europe S. A. at erstatningsbeløpet bør være 21 millioner kroner lavere – 19 millioner.

– Lavere enn vi hadde regnet med

Da politikerne i kommunestyret behandlet skolegjenoppbyggingen i mars, anslo rådmannen en totalpris på nytt skolebygg till 55 millioner kroner, ifølge sakspapirene. Med en erstatning på 40 millioner kroner hadde kommunen måttet betale 15 millioner kroner i egenandel for ny skole.

Den egenandelen kan bli betraktelig høyere dersom politikerne vil ha den ny-skolen som er planlagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Brann Vikerså skule

Mange kom for å se flammenes herjinger dagen etter brannen. Politiet så seg nødt til å sperre av området.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Det er lavere enn det vi hadde regnet med. Det er det, sier rådmann Inge Stangeland.

Kunne koste opptil 55 mill.

Han antyder dermed at kommunen kan komme til å måtte bygge et skoebygg som inneholder mindre enn det de planla og ønsket seg.

– Ut fra det vi mener et bygg koster i dag, hadde vi nok trodd at erstatningsbeløpet kom til å være betydelig høyere, sier han.

Ifølge rådmannen må saken nå behandles på nytt politisk. I slutten av mars vedtok politikerne blant annet å sette den øvre kostnadsrammen til 55 millioner.

– Må vurdere realistiske alternativer

– Vi må gå gjennom skjønnet som er fastsatt av forsikringsselskapet, og vurdere hvilke alternativer som er realistiske nå. Kommunestyret må dessuten ta stilling til hvilke funksjoner som skal erstattes, legger han til.

Barn i bygda er mistenkt for å stå bak brannen. Konsekvensene av dette er ikke kjent.