Hopp til innhold

- Sykepleierne må få bli i Norge

De underbetalte ukrainske sykepleierne blir tema i Stortinget.

Sykepleiere

Sykepleiere. Illustrasjonsbilde.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Saken om de ukrainske sykepleierne som har jobbet for 100 kroner dagen i flere kommuner i Rogaland blir nå tema i Stortinget.

Stortingsrepresentant Finn Martin Vallersnes fra Høyre støtter LOs krav om at de 24 sykepleierne nå må få bli i Norge til arbeidstillatelsene deres er klare.

- Det tar håpløst lang tid før de begynner på prosessen til de kommer ut med godkjenning , oppholdstillatelse og arbeidstillatelse. I en situasjon hvor vi sårt trenger arbeidskraft forventer vi at departementet og direktoratet legger opp til mye raskere saksbehandling. Derfor har jeg bedt våre folk i helsekomiteen på stortinget å engasjere seg i det, sier stortingsrepresentant Finn Martin Vallersnes.

- Grovt eksempel

De 24 ukrainske sjukepleierne ble av vikarbyrået Norsk Helsepersonell leid ut til flere kommuner i Rogaland, trass i at de ikke hadde arbeidstillatelse.

NRK Rogaland kunne før helga fortelle at flere av dem jobbet for 100 kroner dagen i Karmøy kommune. Da dette ble kjent, trakk kommunene seg ut av samarbeidet. Både Norsk Sjukepleierforbund og LO i Haugesund har engasjert seg i saken. LO mener dette er et grovt eksempel på sosial dumping. De har krevd at sjukepleierne nå får bli i Norge til saken er avklart. Det kravet støtter Finn Martin Vallersnes.

- Disse er motivert for å jobbe her. Jeg synes at vi skal snu oss raskest mulig rundt her og få godkjennelsen på plass.