Hopp til innhold

- Nå skal AF Decom avsløres

Raunes fiskefarm mener de kan dokumentere alvorlige utslipp av kvikksølv fra opphoggingsbedriften AF Decom i Vats.

Yrkjefjorden

Raunes fiskefarm vil betale selv for å få gjort flere målinger i Vatsfjorden/Yrkjefjorden.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Kampen om sannheten omkring luftforurensning fra opphoggingsbedriften AF Decom i Vats hardner til. De siste månedene har Raunes fiskefarmen brukt flere hundre tusen kroner på å samle inn prøver fra området rundt AF Decom.

– Dette er en stor oppgave, og vi kommer ikke til å gi oss, sier Sigmund Låte i Raunes fiskefarm.

Prøvene er sendt til faglig godkjente laboratorier, og nå mener fiskefarmen at de kan dokumentere alvorlige utslipp av kvikksølv via luft.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AF Decom hogger opp gamle oljeinstallasjoner ved anlegget i Vats.

AF Decom hogger opp gamle oljeinstallasjoner ved anlegget i Vats.

Foto: Miljøvernforbundet

Blir ikke trodd

Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) tror ikke på resultatene fra Raunes fiskefarm, og mener prøvene er uriktige og basert på svært usikre forutsetninger.

– Vi har hatt en grundig gjennomgang av det som foreligger av overvåking i området, og vi har sett på resultatene fra Raunes fiskefarm, sier avdelingsdirektør i Klif, Signe Nåmdal.

Hun sier at målingene ikke kan brukes til å konkludere slik det er gjort i dette tilfellet.

– Vi har tillit til at AF Decom driver i samsvar med tillatelsene, selv om vi vet at det har vært utslipp som har vært for høye tilbake i tid, sier hun.

Skuffet

Det er dette som skaper raseri i Vatsfjorden, at Klif vet om høye utslipp av kvikksølv til luften, men likevel ikke gjør noe med det.

– Vi er sjokket over at vi i det hele tatt må ta slike prøver, for det burde være en offentlig oppgave. Det er like sjokkerende at Klif ikke ser at lampene blinker både gult og rødt, sier Låte.

Raunes fiskefarm vi nå betale selv for å opprette et fullskala overvåkningssystem, og Norsk institutt for luftforurensning (NILU) er kontaktet.

– Vi har nylig vært på befaring for å se på mulighetene for å iverksette målinger, men vi vet ennå ikke om vi kommer til å iverksette målingene, sier Anne Nyeggen, kommunikasjonssjef i NILU.

AF Decom vil ikke kommentere jakten på luftforurensningen, fordi fiskefarmen og opphoggingsbedriften har en uavklart rettslig situasjon.