Onsdag skal maten til elevene fra Karmsund videregående skole i Haugesund mette mange i Skudehallen i Skudeneshavn.
Det som skiller disse forberedelsene fra det elevene vanligvis lager mat av, er at alt er laget av varer som skulle vært kastet fra butikker i området.
- LES OGSÅ:
– Tomatsuppe er kjempegodt å lage av tomater som er blitt litt gamle. Vi har laget minestronesuppe, og vaffelrøre av kesam og cottage cheese som er utgått på dato, sier kostholdspedagog Margit Vea.
Vi kaster 51,1 kilo mat i året
Selv om maten skoleelevene bruker, er fra dagligvareforretninger, kan vanlige forbrukere også bidra.
- LES OGSÅ:
Artikkelen fortsetter under bildet.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Ifølge kampanjen matvett.no er det forbrukere som kaster mest – hver fjerde handlepose, for å være nøyaktig. Det betyr 51,1 kilo mat per person per år.
– Galskap
I forbindelse med prosjektet hadde elevene tirsdag besøk av britiske Tristram Stuart, som også skal delta på arrangementet i Skudeneshavn.
I fjor vant han Sofieprisen for sitt engasjement mot kasting av mat.
Med sitt Feed 5000 har han mettet folk med søppelmat i både London, Dublin og Paris.
– I en verden hvor vi hogger ned skog for å dyrke mat, og folk sulter, er det galskap at vi kaster så mye mat, sier han, som mener vi kan gjøre en forskjell ved å redusere matkastingen.
Det er Framtiden i våre hender Haugalandet, Fairtrade Karmøy, Fairtrade Tysvær og SILK festivalen som står bak onsdagens arrangement.