Hopp til innhold

Droppet Stavanger – dro til Karmøy

Høye bolig og tomtepriser på Nord-Jæren øker interessen for boligfelter og næringsområder på Haugalandet.

Fleire og fleire -både privatpersonar og bedrifter flyttar frå Stavangerområdet til Nord-fylket. Ein av grunnane er- ikkje uventa- skyhøge bustadprisar i sør.

VIDEO: Høye boligpriser fører til at folk fra Stavanger-området flytter til Haugalandet. Oddvar B. Høyland er en av dem. Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK.

– Jeg solgte en leilighet i Stavanger på omtrent 60 kvadratmeter. her på Åkra kan jeg kjøpe et helt hus for samme prisen, sier Oddvar B. Høyland.

I fjor sa han opp jobben i Stavanger og flyttet til Karmøy. Nå trives han godt i sin nye jobb som leder av Åkra Idrettslag.

Tidligere i høst inviterte Haugesund næringsforening flere bedrifter nordover for å se på tomter og muligheter, og sjarmoffensiven har gitt resultater.

– En veldig attraktiv region

Sven Olsen

Varaordfører i Haugesund, Sven Olsen (Frp), er glad for utviklingen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

En regional befolkningsoversikt viser at det de siste to årene har vært flere som har flyttet fra sør til nord i Rogaland, enn omvendt.

– Jeg tenker at det er fantastisk positivt. Vi er en veldig attraktiv region fordi vi har tilgang på arbeidsplasser, forholdsvis rimelige boliger og ledige arealer til kontorer og industri og boligområdet, sier Sven Olsen (Frp), varaordfører i Haugesund.

Det blir både bygget og solgt nye leiligheter i Haugesund som aldri før. Totalt er det satt i gang nærmere 20 ulike byggeprosjekter. Det betyr at 400 leiligheter og rekkehus blir satt opp innenfor byens grenser.

Det blir både bygget og solgt nye leiligheter i Haugesund som aldri før. Totalt er det satt i gang nærmere 20 ulike byggeprosjekter. Det betyr at 400 leiligheter og rekkehus blir satt opp innenfor byens grenser.

VIDEO: Byggeboom i Haugesund. Foto: Arne Gunnar Olsen.

– Søknader fra adresser i Stavanger

Ifølge administrerende direktør i Haugesundsregionens næringsforening, Egil Severeide underskrives også snart de første kontraktene for nye tomter.

– Sist vi la ut et større felt, fikk vi for første gang søknader om kommunal tomt i Haugesund fra postadresser i Stavanger. Det forteller at flere begynner å kikke nordover. Det synes vi er fantastisk interessant, sier Severeide.

Interessen for rimelige tomter i de store næringsparkene på Haugalandet er også økende. Det gjelder både på Aksdal og Haugaland Næringspark i Tysvær.

– De merker økende interesse fra Stavanger. Der kommer til å bli underskrevet kontrakter om ganske kort tid. Det tar vi som godt eksempel på at den markedsføringen som vi prøver å drive om vår fortreffelighet i denne regionen begynner å gi resultater, sier Severeide.

Raglamyr vest

Bedrifter på Nord-Jæren ser etter etableringsmuligheter på Haugalandet. Bildet er fra Raglamyr i Haugesund.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Positiv flyttestrøm over Boknafjorden

Eiendomsbransjen på Haugalandet merker og de høye boligprisene i Stavanger-regionen. Stadig flere ønsker å flytte fra sør til nord for Boknafjorden.

– Vi er veldig klar over at Haugalandet kommer til å bli mer og mer attraktivt for folk i sørfylket i årene som kommer. Så langt har vi ikke hatt direkte markedsføring i sørfylket, men det er noe vi tar med både i planlegging av boliger og markedsføring av boligene fremover, sier Nils Christian Hald, daglig leder i Hemmingstad Gård utvikling.

Petter Steen

Haugesunds-ordfører Petter Steen viser til at flyttestrømmen over Boknafjorden nå er positiv sett fra Haugalandet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Haugesunds-ordfører Petter Steen viser til at flyttestrømmen over Boknafjorden nå er positiv sett fra Haugalandet. Det er første gang på veldig mange år at det skjer.

– Jeg har anbefalt administrasjonen i Haugesund kommune at neste gang vi legger ut et større boligfelt i Haugesund, så bør vi avertere det både i Stavanger Aftenblad og i Haugesunds Avis for å teste markedet som ønsker å komme hit for å etablere seg, sier Steen.